2024. 06. 19. szerda

Gyárfás
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

A Fidesz ismét fizet a Magyar Helsinki Bizottságnak

Újabb pert bukott el a kormánypárt, mert hazudott a Magyar Helsinki Bizottságról. A három éve indult ügy egész a Kúriáig jutott, amely most helybenhagyta a korábbi jogerős ítéletet. A pártnak és Halász János frakciószóvivőnek 400 ezer forintot kell kifizetni a civil jogvédő egyesületnek. A pénzt a Helsinki Bizottság az otthonápolók és háziorvosok védelmére ajánlja fel.

A kormánypárt immáron három személyiségi jogi pert bukott el a Magyar Helsinki Bizottsággal szemben. Emellett a Miniszterelnöki Kabinetiroda esetében is jogerős ítéletben mondta ki a bíróság, hogy félrevezető állításaival megsértette a 31 éve működő jogvédő szervezet jó hírnevét.

A Kúria felülvizsgálati eljárásban hozott minapi ítélete a 400 ezer forintos sérelmi díj mellett arra is kötelezte most a pártot és Halász János politikust, aki három éve frakciószóvivő is volt, hogy 15 napon belül a fidesz.hu oldalon bocsánatkérés formájában fejezze ki sajnálkozását a Helsinki Bizottságnak. Emellett a perveszteseknek összesen 138 ezer forint ügyvédi munkadíjat és 280 ezer forint illetéket kell fizetnie. A bíróság a Fideszt és politikusát eltiltotta az ismételt jogsértésektől.

Halász János napra pontosan három éve tartott sajtótájékoztatót, ahol valótlanul azt állította, hogy a Magyar Helsinki Bizottság eltitkolja pénzügyeit, és nem válaszol az azt firtató újságírói kérdésekre. Valójában a Helsinki Bizottság rendben és időben válaszolt, és gazdálkodási adatai közhasznú szervezetként hosszú évek óta nyilvánosan elérhetők közhiteles adatbázisokban és a szervezet honlapjáról.

„A Fidesz és politikusai tanulhatnának végre ezekből a perekből. Egyikük-másikuk azt szokta mondani, hogy ők minden esetben tisztességgel végrehajtják az ítéletet. A bíróság nem először tiltotta el őket  az újabb jogsértésektől, a jó hírnevünket csorbító hazudozástól. Jó lenne, ha ezúttal valóban tiszteletben tartanák a bíróság döntését, és felhagynának a Magyar Helsinki Bizottság – és általában a nekik nem tetszők – alaptalan rágalmazásával” – mondta Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke.

A civil jogvédő szervezet a bíróság által megítélt sérelemdíjat jótékony célra fordítja. A koronavírus-járvány és a kormány döntése szorult helyzetbe hozta a kórházakból az egyik napról a másikra kitett betegeket és családtagjaikat. Óriási feladat hárul most a háziorvosokra és a  hivatásos otthonápolókra is. A hírek szerint alig van védőeszközük. A Magyar Helsinki Bizottság az ő védelmükre ajánlja fel a kormánypárttól befolyó sérelemdíjat.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek