2021. 10. 23. szombat

Gyöngyi
1 EUR 364 HUF
1 GBP 431 HUF

A Fidesz felelőssége a hallgatói létszám zuhanása

A Jobbik gratulál minden egyes felsőoktatási intézménybe felvételt nyert hallgatónak, aki a tegnap kihirdetett ponthatárok alapján szeptembertől az általa megjelölt egyetemen, főiskolán kezdheti meg a tanulmányait.
Ugyanakkor a felsőoktatási jelentkezések kapcsán nem szabad szó nélkül elmenni amellett a tény mellett, hogy míg idén 105 ezer diák próbált bejutni a felsőoktatásba, addig néhány éve ez a szám még 140 ezernél is több volt, de arról sem, hogy a nemrég megjelent Aktív Fiatalok kutatás kimutatta, hogy magyar oktatási rendszer nem biztosítja a társadalmi mobilitást. A felsőoktatásba jelentkező hallgatók számának ilyen drasztikus csökkenése egyértelműen a kormány hirtelen és átgondolatlanul meghozott döntéseinek és a rendszerből tízmilliárdokat kivonó politikájának következménye. A társadalmi mobilitással kapcsolatos aggasztó kutatás pedig bizonyíték arra, hogy a KLIK nem tudja betölteni célját.

A Jobbik mindezen problémák orvoslására a felsőoktatásban az állami férőhelyek számának növelését, a tanulmányi és szociális ösztöndíjak emelését javasolja, hogy ne a diákhitel révén eladósodás legyen az egyetlen perspektívája egy szegényebb családból érkező fiatalnak. Az állami és a költségtérítéses képzések közötti átsorolások ésszerűbbé tételével, az első ingyenes nyelvvizsga bevezetésével és a társadalmi egyenlőtlenségeket kiegyenlítő, megreformált KLIK-kel pedig komoly lépéseket lehetne tenni a társadalmi mobilitás előmozdítása érdekében.

Farkas Gergely, a Jobbik frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának tagja

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum