2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

A felülvizsgálat költségét a szolgáltató viselje

Felháborító, hogy a Fidesz-kormány intézkedéseivel az MSZP próbál meg kampányolni. Az MSZP mindig megkésve akar olyan témákra ráugrani, amiből minimális politikai tőkét tudna kovácsolni a megtépázott tekintélyük helyreállításához. A rezsicsökkentésben az MSZP ne szólaljon meg, mert ők azok, akik kormányzásuk alatt folyamatosan emelték a gáz árát, és ők azok, akik ha tehetnék, eltörölnék a rezsicsökkenést. A Gyurcsány-Bajnai-szövetség soha nem az emberek oldalán áll, hanem a külföldi szolgáltatók oldalán, – mondta Sebestyén László országgyűlési képviselő mai miskolci sajtótájékoztatóján.

Miskolcon több helyszínen tartottunk „A hivatal házhoz megy” címmel fórumsorozatot, melyen több lakossági megkeresés is érkezett hozzám, hogy a felülvizsgálat költségeit a lakosságnak kell fizetnie. Konkrét példa, hogy volt olyan lakás, amely a felújítás után üresen állt, a felújítás idején a szolgáltató problémát nem talált, de az egy évig üresen álló, és nem lakott lakást újra megvizsgálva a tulajdonosnak 170-180 ezer Forintos felülvizsgálati és javítási díjat kellett kifizetni.
A szakértőktől és a lakosságtól is kaptam tájékoztatást a kialakult helyzetről, melyet megküldtem Varga Mihály miniszter úrnak.
Június 25-én és július 10-én a miniszter úrnak küldött levelemben részleteztem a gázvezetékek és készülékek felülvizsgálatának költségviselésének problémáit. Levelemben leírtam, és kértem miniszter urat, hogy a felülvizsgálat költségeit a szolgáltatók ne hárítsák a lakosságra. A kormány június 29-i ülésén foglalkozott ezzel a kérdéssel, és feladatokat határozott meg.
Németh Szilárd, rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos a tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy július 9-én elkészült egy kormányhatározat, mely felhívja a fejlesztési miniszter figyelmét, hogy hozzon olyan szabályozást, mely szerint a gázkészülékek, -vezetékek és -csatlakozók műszaki, biztonsági felülvizsgálatának a költségét a gázszolgáltató viselje.
Ehhez valószínűleg módosítani kell a földgázellátásról szóló törvényt. Ennek tárgyalására és módosítására a parlament őszi ülésének elején kerül sor. Ennek a módosításnak az eredménye lesz, hogy a szolgáltatók a felülvizsgálat költségét nem háríthatják át a lakosságra.
A kormányhatározat szól arról is, hogy a gázkészülékek műszaki, biztonsági felülvizsgálatának határidejét kitolják. A felülvizsgálat határidejének a tárgyalása még folyamatban van. Elképzelésünk szerint körülbelül egy év lesz. A tervek szerint a fogyasztók ahhoz is kérhetnek majd állami támogatást, ha a felülvizsgálatkor kiderül, hogy a berendezést ki kell cserélni. Az energiahatékonysági és takarékossági pályázatba kell beilleszteni a készülék cserék lehetőségét. Ez jelenleg kidolgozás alatt áll. Természetesen ügyelve arra, hogy a megfelelő jogszabályok megalkotására és a végrehajtásra elegendő idő álljon rendelkezésre. Javítások költségeinek finanszírozási lehetőségei is kidolgozás alatt vannak. Természetesen a cél a lakosság terheinek csökkentése és egyértelmű, hogy a fűtési szezonra senki nem maradhat gáz nélkül.
A gázkészülékek felülvizsgálatának költségeit a szolgáltatónak kell fizetnie, és összhangban a rezsicsökkentéssel a FIDESZ Kormány az emberek terheinek csökkentéséért tesz erőfeszítéseket, szemben az MSZP-s politikusokkal, akik a rezsicsökkentés ellenes politika fő képviselői.
A rezsicsökkentés folytatódik. A Fidesz további rezsicsökkentésen dolgozik. A munkacsoport nyáron is dolgozik az energiaárak további mérséklésének lehetőségén. A Fidesz célja, hogy még a fűtési szezon, vagyis október 15-e előtt tovább csökkenjen a gáz, a villany, valamint a távhő díja.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Sneakerek számla nélkül
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai folyamatosan ellenőrzik a közösségi felületeken és online portálokon értékesítőket. Az elektronikus ada…