2024. 06. 24. hétfő

Iván
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

A dorogiakat senki nem kérdezte, akarnak-e újabb veszélyes hulladékot

Amikor 1991-ben beindult, az azóta privatizált SARPI Dorog Kft., senki nem kérdezte meg a dorogi lakosokat, akarják-e, hogy egy veszélyes hulladékot ártalmatlanító üzem létesüljön a közvetlen közelükben. Amikor a garéi hulladékot akarták itt elégetni – amit részben meg is tettek – senki nem kérdezte a dorogiakat, beleegyeznek-e abba, hogy a magas klórtartalmú és erősen toxikus anyagot, melynek égetésére az üzem nem is volt alkalmas, házaiktól alig pár kilométerre semmisítsék meg. Amikor beszennyezték a kenyérmezei patakot és így a Duna vizét is, senki nem kérdezte a régió lakóit, akarnak-e továbbra is szemétégetőt Dorogon. Ahogyan arról sem kérdezte például a várost markában tartó polgármester a dorogiakat, hogy mindezek ellenére csökkentse-e a város a SAPRI Dorog Kft. iparűzési adóját. Mégis megtette.

Egy újabb szomorú hír a dorogiaknak, hogy Lázár János parancsára az Illatos utcai veszélyes hulladékot 1,1 milliárd forintos összköltségen a dorogi hulladékégetőben fogják megsemmisíteni. A hab a tortán, hogy egy 2014-es kimutatás szerint Dorog a legszennyezettebb levegőjű település az országban.

Felszólítjuk a Fidesz-kormányt, hogy azonnal rendeljen el vizsgálatokat, és készítsen hatástanulmányt Dorog és a térség települései levegőminőségének valós meghatározására. Eddig az ilyen irányú kimutatásokat maga az égetőmű szolgáltatta és azok tartalma, eredménye igencsak megkérdőjelezhető. A térség lakóinak alkotmányos joguk tudni, hogy a levegő, amit belélegeznek, milyen hatással van az egészségi állapotukra.

Nunkovics Tibor, a Jobbik Komárom-Esztergom megye 2. választókerületének elnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…