2024. 06. 25. kedd

Vilmos
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • A DK az Európai Bizottsághoz fordul: a magyar választás nem szabad és nem tisztességes

A DK az Európai Bizottsághoz fordul: a magyar választás nem szabad és nem tisztességes

A DK európai parlamenti képviselői, Molnár Csaba és Niedermüller Péter kérdéssel fordulnak az Európai Bizottsághoz az EBESZ-nek a tavaszi magyarországi választásról nemrég közzétett jelentésével kapcsolatban.

Fölidézik, hogy a jelentés szerint számos törvénymódosítás gyakorolt negatív hatást a választási folyamatra, beleértve fontos fékek és ellensúlyok eltávolítását is. Hivatkoznak a jelentés azon részeire, amelyek a választókerületi határok kormánypártoknak kedvező átrajzolásáról számolnak be, és amelyek a kormánypártoknak önmagában hat pluszmandátumot biztosító „győzteskompenzációt”, a választójog egyenlősége, a kisebbségi szavazatok esetében pedig a választás titkossága elvének megsértését, a párt- és kampányfinanszírozás átláthatatlanságát, a médiapluralizmus hiányát, a sajtóban folytatható kampány ellenzéknek hátrányos korlátozását kifogásolják. Idézik a jelentés összefoglalóját: a Fidesz aránytalan előnyt élvezett a korlátozó kampányszabályozás, a média politikai részrehajlása és a kormányzati és párttevékenységeket összemosó kampány révén.

Mindezekre tekintettel a két képviselő leszögezi: a magyar választás aligha tekinthető szabadnak és tisztességesnek, és aziránt érdeklődik, hajlandó-e a Bizottság az erre hivatott nemzetközi bírói fórumokhoz fordulni a demokratikus választások elvét és a nemzetközi egyezményeket sértő magyar választási szabályozás miatt.

Gréczy Zsolt
szóvivő (DK)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek