2022. 10. 2. vasárnap

Petra
1 EUR 422 HUF
1 GBP 478 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • A Demokratikus Koalíció kérdezi: miért késlelteti a kormány a megye 93 Mrd Ft uniós forrásának megnyílását?

A Demokratikus Koalíció kérdezi: miért késlelteti a kormány a megye 93 Mrd Ft uniós forrásának megnyílását?

A DK szerint elfogadhatatlan, amit a megyei fejlesztési programokkal tesz a kormány. A megyei közgyűlés április 29-én elfogadta a megyei fejlesztési programot, ami alapján a pályázati felhívások kiírhatók lettek volna szeptemberben, úgy, ahogyan azt a közgyűlés elnöke ígérte. Lassan 2 év eltelik az új fejlesztési ciklusból, de pályázati felhívás helyett már kétszer kellett a programdokumentumot módosítani.
Legutóbb úgy, hogy minden megyei sajátosságot fel kellett adni a 93 Mrd Ft felhasználási területeit illetően, és vissza kellett állni a kormányzat által diktált arányokra.
Például utak felújítására, karbantartására a helyi igények szerint 11 Mrd Ft-ot terveztünk, aminek végül a felét használhatjuk fel, így aztán 7 év alatt 39 km út- azaz évi 5 és fél km- felújítását vállaltuk a 93 Mrd-ból.
A 0-3 éves gyerekek elhelyezésére 2350 új férőhelyben gondolkodtunk, de csak 1447-re számíthatunk.
A 93 Mrd Ft felhasználásának eredményeiként elvárt mutatószámok is figyelmeztetőek. Ebben a megyében, ahol lépten- nyomon avult telepekbe botlunk, 7 év alatt 136 lakóegység megújítására lesz lehetőség, évi kb.20 db, 357 településen.
A turizmus kiemelt fejlesztése mellett 79 km kerékpárúttal, azaz évi 11 km-el számolhatunk. A számok azt mutatják, hogy az uniós forrásoktól  nem várható még lényeges javulás sem, nemhogy fordulat, a megye helyzetében.
A DK meggyőződése, hogy a megye fejlesztését hazai forrásokkal is támogatni kell.
A kormánynak be kell fejezni a szavazatvadász pénzszórást és a presztízsberuházásokat, és legalább az uniós forrásnak megfelelő nagyságrendű támogatással kell segítenie BAZ megye felzárkóztatását.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek