2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

A bűnmegelőzés a példás büntetéssel kezdődik

A napokban megjelent a médiában, hogy bűnmegelőzési program indul Miskolcon a rendőrség vezetésével. A Jobbik természetesen támogatja a prevenciót, de jó lenne, ha végre ez nem merülne ki üres szavakban – mondta csütörtökön Pakusza Zoltán.
A Jobbik önkormányzati képviselője szerint jó lenne, ha a rendőrség szakemberei nem a törvénytisztelő állampolgárnak magyaráznák el, hogy „lehetőleg sötétedés után ne menjen az utcára”, vagy „ne vigye magával az ékszereit”, hanem a törvénytelenséget elkövetőkkel szemben lépnének fel elrettentő erővel. Pakusza úgy látja, Miskolcon most nem ez történik.

Példaként hozta azt az esetet, amikor a számozott utca lakói baltával, husánggal csoportosan felfegyverkezve az utcára vonultak, de a rendőrség mindezt tétlenül nézte, sőt Bogyay kapitány úr levele szerint ezzel semmilyen probléma nem volt. A jobbikos képviselő a megelőzés szempontjából is rendkívül károsnak nevezte, hogy a kisgyermekek pontosan azt a példát látják, hogy „apa” meg a többiek a problémáikat baltával a kézben kezelhetik, és ezt a rendőrség sem tartja problémásnak. A bűnöző szülő mintáját a gyermek is követni fogja, ő is baltát fog ragadni, mindezt a hatóságok asszisztálása mellett. Ez lenne a bűnmegelőzés? – tette fel a kérdést.

Vagy az – folytatta –, amikor az ügyészség papírt ad a tolvaj kezébe, hogy nem veszélyes a társadalomra éjszaka idős nénikhez bemenni, és ellopni a téli tüzelőnek valót – utalt a politikus arra az esetre, amikor a Jobbik képviselői fogták el egy idős asszony tolvajait, de az ügyészség futni hagyta az elkövetőket.

Szerinte a valódi bűnmegelőzés az lenne, ha az arra hajlamos egyéneket példás eljárásokkal riasztanák el a bűnözéstől. Amíg ez nem fog megtörténni, nem várható számottevő javulás sem a közbiztonság területén. A Jobbik elvárja a rendőrségtől, hogy minden esetben kivétel nélkül intézkedjen, és a hatályos jogszabályokat mindenkire egyformán vonatkoztassa Miskolcon – szólított fel Pakusza Zoltán.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek