2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

A beszélgető pad

Mondják a pszichológusok, hogy a mai világban a telekommunikáció előretörésével, az internet terjedésével egyre kevesebbet beszélgetnek az emberek. Arról már nem is szólva, hogy reggeltől estig elfoglalt a családok minden tagja, s sokszor – sajnos- még egymással sem váltanak szót. Pedig az egymással történő kommunikáció életünk legfontosabb része, s ha mindig „kibeszélnénk”, őszintén kimondanánk, hogy mi bánt bennünket, az már a dolgok fél megoldását jelentené. Ha valaki elsétál Miskolctapolcán a Barabits sétányra, egy padot lát, amelyre az van írva, hogy „Beszélgető pad”. Ottjártamkor Borkuti László képviselőjelölt, és egy miskolctapolcai hölgy ültek rajta, s jóízűen csevegtek. Ahogy belehallgattam a beszélgetésbe, éppen a sétány IVS-ben ígért fejlesztése volt a téma.

Borkuti Lászlót arról kérdeztem, hogy hogyan jött a jópofa ötlet?

– Az önkormányzati választással kapcsolatos kampányra vásároltam és újíttattam fel két padot és helyeztem el Görömböly és Miskolctapolca „agóráján”, azaz a legforgalmasabb helyein. Az interneten és a 2010. szeptember 18-án megjelenő MINAP újságban közzétett hirdetés szerint hétfő, szerda és pénteki napokon Görömbölyön, kedden és csütörtökön pedig Miskolctapolcán találhatnak meg a választókörzet lakói hétköznapokon 17-18 óráig.

-Milyen tapasztalatokat gyűjtött már?

– Az alkalmi közösségi találkozóhelyek kezdeti tapasztalatai, hogy elsősorban az idősebbek állnak le velem trécselni. Rossz poén volna, ha kiemelném, hogy első mondataik között a biztatás hangjain szólalnak meg, illetve a mostani képviselő gyenge kommunikációját és elégtelen jelenlétét hiányolták. Válaszaimban a közösségi találkozások visszaállítását, a rendszeres lakossági fogadóórák és fórumok tartását ígértem. Hangsúlyoztam, hogy a részönkormányzatok megszervezésével annak idején az volt a célom, hogy legyen önkormányzati jelenlét a településrészeken, azaz az ügyfélszolgálati irodákat is azért hoztuk létre, hogy elsősorban az időskorúak, a szociálisan nehéz helyzetben élők, az egyedül állók, a támogatást igénylők gondjaival való törődés intézményrendszere épüljön ki. A közösségi házakban működő önkormányzati kirendeltségek feladatköre szándékom szerint, a választások után átalakul, és az irodai munka mellett a hivatal a városrészek városüzemeltetési feladatokkal kapcsolatos teendőinek koordinálását is ellátja, hozzá rendelt közmunkaprogram felügyeletével egyetemben.
Hangsúlyoztam a beszélgetések során, ahhoz hogy rend legyen jól működő rendszert is teremteni kell. A helyi ügyek képviseletét jó színvonalon csak úgy lehet ellátni, ha van összefogás és van összefüggés a célkitűzések és a feladatok megvalósítása területén. A beszélgetésekre azért van szükség, hogy a közösségi célok világosak legyenek, a lakosság támogatását élvezzék.
Elmondtam azt is, hogy a 2002-2006 között szerzett képviselői tapasztalat, az akkori agilitásom most is megvan. Ahhoz a korosztályhoz tartozom, aki már letett valamit az asztalra, magánéletében, hivatásában is sikeres, és van vezetői gyakorlata a munka megszervezésében, kapcsolata és rutinja a feladat végrehajtása során felmerült problémák kezelésére.

– Mennyiben térnek el a választókerület két illetve három nagyon különböző részének megoldandó feladatai?

– Természetesen másként kell viszonyulni a görömbölyi és a miskolctapolcai, a ruzsinszőlői problémák kezeléséhez. Miskolctapolca központi problémája a volt strand területéhez fűződő viszony. Hosszan soroltam azokat a problémákat és görcsöket, amely a mostani állapothoz vezettek. Az a harcot, amit én képviselőségem során az üzemeltetőkkel vívtam és a bírósági végzés még nem született meg.
Bizonygattam, minden idegszálammal érzem, hogyan kel a problémát megoldani, de ehhez az kell, hogy Nagy Kálmán országgyűlési képviselővel ne csak a kölcsönös tisztelet maradjon meg, hanem tudjunk együtt dolgozni a közösségi problémák megoldásában is. Rajtam nem múlik.
Némileg könnyebb volt szimpatizánsokat szereznem Görömbölyön, mert 35 év van itt az otthonom, a település szinte valamennyi lakóját ismerem, emiatt a mai napig is hozzám fordulnak bizalommal. Volt, aki csak odaköszönt a padhoz Görömbölyön: – Remélem, nyersz BORISZ. Sokan tudják, főleg az én generációmból, hogy a hetvenes évek végén a görömbölyi ifjúsági klub vezetőjeként így hívott mindenki.
Elmondtam azt is a görömbölyieknek, hogy szeretném újra indítani a GÖRÖMBÖLY című kéthavi lapot, melyet 8 évig szerkesztettem, és nagyon jó szolgálatot tett annak idején a közösségi identitás területén.
Szóval jó volt kint ülni eddig a padon, az emberek szimpátiáját élvezetem, noha tudom, hogy a pártok által küldött, vagy delegált embereknek is lesznek bőven támogatóik. Így arra számítok, hogy Görömbölyön jelentős támogatói kört tudok majd gyűjteni, mert az itt élők személyesen csak engem ismernek, és talán én már bizonyítottam is. Nyilván Miskolctapolcán nem számítok a többség támogatására, hisz 1990 óta a jobboldallal szimpatizálók nyertek minden választást. Ugyanakkor az gondolom: 250-300 miskolctapolcai nekem szavaz majd bizalmat, hisz voltak nevemhez köthető attrakciók: a miskolctapolcai óvoda fejlesztése, bővítése, a bobpálya megvalósításának, kalandtúrapark, európai játszótér.

 

– Nem kérik Öntől számon az elmaradt fejlesztéseket?

– Nem, mert elmondtam azt is, hogy ezek azok a nagyságrendek, amire egy önkormányzati képviselő igazi befolyással tud lenni. A nagyberuházásokra való forrásszerzés az nem az önkormányzati képviselő sara. Ezekben a kérdésekben a képviselő minden esetben a lakosság érdekeit kell képviselni, mely egybe eshet a mindenkori országgyűlési képviselő, vagy a hivatal törekvéseivel.
Strandügyben az álláspontom, hogy szálloda nélküli élményfürdőt kell építeni, mely elsősorban a nyaranta fellépő „vízigény” kapacitásra van tervezve, semmi esetre sem a Barlangfürdő konkurenciája, hanem a nyári csúcs alatt az alternatív vizes szolgáltatások, a pihenés, a szórakozás helyszíne. Az egyszeri befektetést igénylő beruházást is lehet gazdaságosan üzemeltetni, ezért annak az önkormányzati tulajdonú társaságokban a helye.
Minderről bővebben kifejtem a véleményem abban az újság jellegű tájékoztatóban, melyet a jövő héten kívánok eljuttatni a görömbölyekhez és a miskolctapolcaiakhoz egyaránt.

-Úgy tudom egy blogot is létrehozott már?

-Így van, minden eszközzel igyekszem eljutni a választópolgárokhoz, így akinek nincs ideje itt ücsörögni velem, az elküldheti véleményét, vagy kommentálhatja az ott megjelent írásokat, esetleg vitázhat velem a http://borkuti.blog.hu-n.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek