2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

A békekör elítéli az amerikai támadást Szíria ellen

A Magyar Békekör elítéli az Egyesült Államok rakétatámadását Szíria ellen, mert a békés rendezés helyett a konfliktus gerjesztésének kedvez. Támadásával az amerikai vezetés a terroristák ellen harcoló szír haderő főparancsnokságára mért csapást – tudatta a civil szerveződés szombaton kiadott közleményében.
A Békekör szerint az amerikai hadvezetés koholt vádakkal próbálja térdre kényszeríteni Aszad elnök kormányát, és attól sem riad vissza, hogy céljának eléréséért terrorszervezetekkel fogjon össze. A történtek arra engednek következtetni, hogy meg akarják hiúsítani a politikai rendezést, és a hozzá vezető genfi és asztanai tárgyalások eredményességét. Washington anélkül támadott, hogy meggyőződött volna vádjának igazságtartalmáról. Nevezetesen arról, hogy valóban a szír hadsereg vetett-e be vegyi fegyvert, kioltva 86 ember, köztük 21 gyermek életét, vagy terrorista kézen lévő mérges gáz-raktárt ért találat! Katonai lépéssel vágott az igazság kiderítése elé, mint tette Irakban 2003-ban, hogy azután bebizonyosodjon, hogy Szaddam Huszein rendszerének nem volt tömegpusztító fegyvere. Orosz és szír részről tényeket tártak az ENSZ elé arról, hogy nem vetettek be vegyi fegyvert sem Khan Cheikhoun-nál, sem másutt. A szíriai hadseregnek nincs vegyi fegyvere – ismerte el az ENSZ Vegyi Fegyverek Tilalmával foglalkozó szakosított Szervezete (OPCW).

A Magyar Békekör az amerikai vezetés felelősségtudatára apellál, és elvárja az Egyesült Államoktól az igazság kiderítését.  Hogyan születhetett döntés a Szíria elleni támadásról egyértelmű bizonyíték nélkül arra vonatkozóan, hogy a tömegmészárlást valóban a szír hadsereg követte el?

A Magyar Békekör szerint az amerikai támadás felidézte az orosz-amerikai közvetlen összecsapás veszélyét is, annak minden lehetséges következményével az emberiségre nézve. Felelős politikai vezetés nem játszhat a tűzzel! Meggyőződésünk, hogy az amerikai népnek is érdeke a szíriai konfliktus politikai rendezése. Bűnös az a politika, amely meg akarja hiúsítani a békés rendezést!

Ezért arra kérjük a rakétatámadást elkövető amerikai kormányt, hogy mérsékelje magát, vizsgálja felül agresszív politikáját, és váltsa valóra Trump elnök ígéretét a terrorizmus felszámolásáról, és a terrorizmus elleni összefogásról Oroszországgal!

Magyarország a szír politikai rendezésben érdekelt, mert csak az szolgálja békéhez fűződő nemzeti érdekünket – áll a Magyar Békekör nyilatkozatában.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek