2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

A beígért béremelés ellenére is menekülnek az egészségügyből

A napokban kerültek nyilvánosságra az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) 2016. első félévi adatai, amelyekből kiderül, hogy a beígért többlépcsős béremelés ellenére az egészségügyből továbbra is menekülnek a dolgozók. Az idei félévben közel ezer orvos, fogorvos, gyógyszerész és szakdolgozó döntött úgy, hogy külföldi elismertetés céljából kikéri a szakképesítést igazoló hatósági bizonyítványt. Bár arról nincsenek pontos információk, hogy a kérelmezők valóban elhagyták-e az országot, az előző évi statisztikák tükrében egyértelmű, hogy a külföldi elvándorlás üteme nem lassul, ez pedig már középtávon is összeomlással fenyegeti a magyar egészségügyi rendszert.

Különösen riasztó, hogy a fiatal pályakezdőkhöz hasonló arányban dönt a tartós külföldi munkavállalás mellett a 35-50 év közötti korcsoport is, tehát nem generációs trendről, hanem a teljes ágazatra kiterjedő válságról van szó. Az érintettek minden valószínűség szerint nem csupán az alacsony bérek, hanem a vállalhatatlan munkakörülmények és az irreális leterheltség miatt is döntenek a távozás mellett. Az orvosok körében az elsődleges célország az Egyesült Királyság, Németország és Svédország, míg a fogorvosok, gyógyszerészek, szülésznők és ápolók a fentiek mellett Ausztriában és Svájcban kamatoztatják tudásukat, szorgalmukat.

A Jobbik több alkalommal felhívta a figyelmet, hogy az építőipar, a vendéglátás és a turizmus mellett az egészségügyet fenyegeti leginkább a munkaerő kiáramlása, ez utóbbinak ráadásul nemcsak gazdasági, hanem szociális krízis lehet az eredménye. A kormány által beígért béremelést ezért szükséges, de nem elégséges lépésnek tartjuk. Meg kell teremteni a gyógyítók és gyógyítottak számára egyaránt elfogadható környezetet, visszavágni az ágazat bürokratikus vadhajtásait, valamint csökkenteni az egészségügyben dolgozók leterheltségét. A Jobbik kormányra kerülve az érintettek nyugat-európai tapasztalatait felhasználva átfogó egészségügyi reformot fog végrehajtani, amely lehetővé teszi, hogy azok, akik embertársaik gyógyítására tették fel életüket, ezt emberhez méltó körülmények között el is tudják végezni.

Bencsik János, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet alelnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek