2022. 05. 21. szombat

Konstantin
1 EUR 383 HUF
1 GBP 451 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • A Bárczay János Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium ellenőrzése

A Bárczay János Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium ellenőrzése

A központi költségvetési szervek ellenőrzéséről – Bárczay János Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium (19237)

Az Állami Számvevőszék befejezte a Bárczay János Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium 2016-2017 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy az intézmény működésének szabályozottsága, pénzügyi és vagyongazdálkodása nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, ezáltal nem volt biztosított a felelős gazdálkodás, a közpénzek szabályszerű felhasználása és a nemzeti vagyonnal történő elszámoltatható gazdálkodás. Az intézmény a korrupcióval szemben nem volt védett.

Az eredményes és célszerű szakképzés alapja és alapvető feltétele a szakképző intézmények közpénzekkel és a közvagyonnal való törvényes, átlátható és a korrupcióval szembeni védelmet biztosító működése és gazdálkodása. Mindezen igényekkel összhangban, a közpénzügyek átláthatóságának előmozdítása, a közvagyon védelme érdekében került sor az agrárszakképző iskolák belső kontrollrendszerének és gazdálkodásának ellenőrzésére.

Az abaújszántói Bárczay János Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium az ellenőrzött időszakban mezőgazdaság szakmacsoport keretében végzett szakmai középfokú oktatást. A fenntartói, irányítói jogokat és hatásköröket 2013. augusztus 1-jétől a Földművelésügyi Minisztérium – jelenleg Agrárminisztérium – gyakorolta. Az intézmény gazdálkodásával kapcsolatos feladatokat a baktalórántházi Vay Ádám Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium látta el. Az intézmény teljesített összes bevétele 2016-ban 180,4 millió Ft, míg 2017-ben 202,5 millió Ft volt.

Az ellenőrzés célja annak értékelése volt, hogy az ellenőrzött intézményre vonatkozó irányító szervi feladatellátás a jogszabályi előírások betartásával történt-e; az intézménynél a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése szabályszerű volt-e, biztosította-e az átlátható, szabályszerű, gazdaságos, hatékony és eredményes gazdálkodás feltételeit; az intézmény pénzügyi és vagyongazdálkodása megfelelt-e a jogszabályi előírásoknak és belső szabályzatainak. Az ellenőrzés keretében az Állami Számvevőszék értékelte az intézmény korrupciós kockázatainak kezelését szolgáló integritás kontrollok kiépítettségét és az integritás szemlélet érvényesülését, a teljesítményellenőrzés feltételeinek kialakítását.

Az ÁSZ ellenőrzése megállapította, hogy a Bárczay János Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium belső kontrollrendszerének kialakítása és működtetése nem volt szabályszerű. Az intézmény nem rendelkezett szervezeti és működési szabályzattal, ezáltal nem biztosította a szabályszerű működéshez szükséges feladat és felelősségi körök világos elhatárolását. 2017-ben integrált kockázatkezelési rendszerét, információs és kommunikációs rendszerét, nyomonkövetési rendszerét nem működtette, a kontrolltevékenységet nem szabályszerűen gyakorolta. A feltárt hiányosságok miatt a belső kontrollrendszer nem biztosította a szabályszerű működés és gazdálkodás feltételeit.

Az intézmény pénzügyi és vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű, mivel nem vezették a jogszabályok szerinti nyilvántartást a kötelezettségvállalásokról, továbbá a 2017. évi költségvetési beszámolójának mérlegtételei leltárral nem voltak alátámasztottak.

Az intézménynél a korrupció elleni védelemhez szükséges kontrollokat nem építették ki, kockázatelemzést nem végeztek. A teljesítménymérés feltételei nem voltak biztosítottak.

Az ellenőrzés megállapításai alapján az Állami Számvevőszék a Bárczay János Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatója részére 12 javaslatot fogalmazott meg, melyekre az érintettnek 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Éjfélkor jár le a határidő
Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet. Ma a NAV összes központi ügyfélszolgálata 18 óráig, valamint a telefonos N…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum