2024. 04. 21. vasárnap

Konrád
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

50 éves a Littmann fonendoszkóp, amely forradalmasította az orvostudományt

Idén 50 éves a Littmann fonendoszkóp, amely az orvostudomány egyik legjelentősebb mérföldköveként lehetővé tette többek közt a szív és a tüdő meghallgatását. Nincs olyan háziorvosi rendelő, ahol ne lenne megtalálható, de a belgyógyászoktól a kardiológusokig szakemberek és pácienseik millióinak könnyíti meg az életét. Sőt, mostanra már a bluetooth-hoz hasonló innovatív megoldásokkal is kiegészült, és az űrben is használható.
Már gyerekkorunkból ismerős az érzés, amikor a hideg fonendoszkóp a hátunkhoz vagy a mellkasunkhoz ér, és a doktorbácsi vagy -néni csendben bólogatva figyeli a zörejeket. A Littmann fonendoszkóp hosszú évtizedek óta segít, hogy egészségesek maradjunk, mostanra pedig már olyan változata is létezik, ami a fém hidegségét egy erre kialakított gyűrűvel kompenzálja. Jelenlegi formájában 1967 óta segíti az orvosok munkáját, minőségének és megbízhatóságának, illetve kiváló akusztikai adottságainak köszönhetően máig hatalmas népszerűségnek örvend világszerte.
Az összetekert újságtól a világ legmodernebb fonendoszkópjáig
Bár a fonendoszkópok Ferrarijaként is emlegetett Littman fonendoszkóp 50 éve született meg, története sokkal régebbre, több mint 200 évre nyúlik vissza. René Laennec francia háziorvos ugyanis 1816-ban egy összetekert újságot használt arra, hogy meghallgassa egyik nőbetege szívét: ezzel elkészítette a világ első sztetoszkópját. A név is tőle származik, amelyet két görög szóból, a stethosból (mellkas) és a skopeinből (néz, lát) alkotott meg. 25 évvel később a New York-i George P. Camman gondolta tovább a találmányt, és egészítette ki két fülhallgatóval: az akkor kialakított design pedig kisebb módosításoktól eltekintve azóta is változatlan.
Egészen az 1960-as évek elejéig kellett várni, amíg Dr. David Littmann elismert kardiológus és nemzetközi EKG-szaktekintély, a Harvard orvosi egyetemének professzora szabadalmaztatta forradalmian új fonendoszkópját, amely már sokkal jobb akusztikai teljesítményre volt képes. Ezzel egy egyszerű hallgatókészüléket változtatott elképesztően hatékony diagnosztikai eszközzé. A 3M néhány évvel később megvette Dr. Littmann fonendoszkópjának jogait, és a tervek tökéletesítésével folytatta a munkáját.
Már az űrbe is eljutott
Az azóta eltelt 50 évben nagyot fordult a világ, és számtalan más modern diagnosztikai módszert is kifejlesztettek, de kétségtelen, hogy a leggyorsabb, legpénztárcabarátabb és legelterjedtebb még mindig a fonendoszkópos vizsgálat. Az eszköz lépést tartott a változásokkal: a 3M 2015-ben mutatta be innovatív fonendoszkópjait, amelyek már például olyan előnyökkel rendelkeznek, mint a hangolható membránok. Ezek lehetővé teszik, hogy az orvos különböző frekvenciájú hangokat hallhasson a fonendoszkóp megfordítása nélkül: finom nyomással alacsony frekvenciájú hangokat képes hallgatni, míg a magasabb frekvenciájú hangok erősebb nyomásra válnak hallhatóvá. A 3M új környezeti zajcsökkentő technológiája (ANR – Ambient Noise Reduction) ráadásul 75%-kal, azaz 12 decibellel képes csökkenteni a zavaró környezeti zajokat, így nagyobb hangzavarban is hallhatóvá teszi a szív-, tüdő- és egyéb hallani kívánt testhangokat.
Sőt, az eletkronikus Littmann fonendoszkóp az űrbe is eljutott: magasfokú érzékenysége a speciális távgyógyászati szoftverekkel és a Bluetooth technológiával kombinálva lehetővé tette, hogy az orvos a Földről hallgassa meg a Nemzetközi Űrállomáson tartozkodó kozmonauta szívverését. Többek közt ezeknek az előnyöknek köszönhetően mérnek világszerte a 3M™ Littmann® fonendoszkóphoz minden más hasonló eszközt.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Miskolc mind a 18 körzetében indít képviselőjelöltet az önkormányzati választásokon a Mi Hazánk. Jómagam képviselő- és polgármesterjelöltként is megmé…