2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF

4K! – A bajai szavazatvásárlás ékes példája az oligarchapártok működésének

„A bajai szavazatvásárlás ékes példája annak, miként működik Magyarországon a minden gátlásától megszabadult politikai-gazdasági kaszt. A most előkerült felvételek bemutatják, hogy a társadalomtól elzártan működő oligarchapártok számára az emberek nem jelentenek mást, mint megvásárolható szavazatokat” –  mondta Salha Omár, a Negyedik Köztársaság Párt alelnöke a HVG által pénteken nyilvánosságra hozott felvételekre reagálva.

A feltehetően 2013. október 12-én készült videofelvétel tanúsága szerint ötvenezer forintot és két köbméter tűzifát ígértek helyi cigányok egy csoportjának, hogy családtagjaikkal együtt Kovács Csaba fideszes jelöltre szavazzanak a bajai megismételt időközi önkormányzati választáson.

„A politika ma sajnos azt jelenti, hogy politikusok négyévente odajönnek az emberekhez, és megígérik, hogy megváltoznak, azt mondják, hogy rablók voltak, de már elmúlt, vagy hoznak tűzifát, adnak pénzt, csökkentik a rezsit.  Eközben a közszolgáltatások leépültek, a bérek mindig alulmúlják a korábbiakat, az adók egyre magasabbak, ráadásul pontosan tudjuk, hogy magánkézbe vándorolnak” – tette hozzá Salha Omár.

„Ez a helyzet csak akkor fog megváltozni, ha nem dőlünk be a választás előtti hazug ígéreteknek. Ha nem mindig ugyanabba a folyóba lépünk, hanem kiharcoljuk, hogy visszahívhatóak, elszámoltathatóak legyenek a képviselők, legyen részvételi költségvetés, több népszavazás. Ehhez minél több embernek kell részt vennie a közéletben, mozgalmak, pártok munkájában.  2014-ben pedig el kell menni szavazni, és a már megbukott oligarchapártok helyett új erőt támogatni” – szögezte le a 4K! alelnöke.

A demokrácia nem azt jelenti, hogy megválaszthatjuk a saját urainkat, akik négyévente alamizsnát szórnak a népnek a szavazatért cserébe. A demokrácia azt jelenti, hogy a magunk urai vagyunk, a magunk sorsáért felelünk, és nem az álképviselők kasztja uralkodik felettünk.

Az október 20-i kampánynyitó rendezvény után a Negyedik Köztársaság Párt folyamatosan mutatja be választási programját. A programban hangsúlyos szerepet kapnak a hasonló esetek megakadályozását, a nagyobb társadalmi kontrollt szolgáló intézményi megoldások. Ezek célja, hogy a részvételi demokrácia eszközeivel megakadályozzák, hogy egy szűk kaszt jogellenes eszközökkel biztosítsa a hatalmát.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …