2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
270 munkáltatóból 241 szabálytalanul tevékenykedett a Balatonnál

270 munkáltatóból 241 szabálytalanul tevékenykedett a Balatonnál

270 munkáltatóból 241 szabálytalanul tevékenykedett a BalatonnálA 270 ellenőrzött munkáltatóból 241-nél tapasztaltak szabálytalanságot, ezt állapította meg az OMMF Dél-dunántúli Munkaügyi Felügyelősége a Balaton környékén végzett nyári ellenőrzések során – közölte az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) hétfőn. A szabálytalanságok 578 személyt érintettek az ellenőrzött 747 munkavállalóból. Jellemző volt a fekete foglalkoztatás – ez a szabálytalanság 102 munkáltatónál 251 munkavállalót érintett -, a munkaidő valamint a pihenőidő szabályainak megsértése, továbbá a munkabérre, bérpótlékra vonatkozó szabályok megszegése, illetve az alkalmi munkavállalói könyv hiányos kitöltése, kezelése és a munkaidő-nyilvántartás hiánya.
 
Balatonberény és Balatonszabadi között elsősorban a vendéglátást, a kereskedelmet, a szolgáltatásokat ellenőrizték a felügyelők, de vizsgálták a helyzetet az építőipari, mezőgazdasági, feldolgozóipari munkahelyeken és a vagyonvédelmi cégeknél is.

Az OMMF közlése szerint 161 esetben munkaügyi bírság kiszabása várható, 47 esetben éltek a felügyelők a kötelezés lehetőségével, illetve 34 alkalommal figyelemfelhívással.

A felügyelők azt tapasztalták, hogy általában együttműködtek a munkáltatók, azonban két-három esetben atrocitásokkal, a munkájukat nehezítő rendkívüli eseménnyel is szembe kellett nézniük.

Az OMMF értékelése szerint a balatoni munkaügyi ellenőrzések eredményei is alátámasztják, hogy a gazdasági válság hatásai nem csupán a munkahelyek számának csökkenésében, hanem a munkakörülmények romlásában, a munkavállalók garanciális jogainak egyre gyakoribb megsértésében is tetten érhetőek.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…