2021. 09. 19. vasárnap

Vilhelmina
1 EUR 351 HUF
1 GBP 412 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Kína: a társadalom javára módosítják az elosztási viszonyokat

Kína: a társadalom javára módosítják az elosztási viszonyokat

 Kínában a legtehetősebbek fokozott megadóztatásával csökkentik a társadalmi egyenlőtlenséget, a bérből és fizetésből élők javára módosítva az elosztási viszonyokat – jelenti a Magyar Szociális Fórum a rendelkezésére álló legfrissebb információk alapján.

„A közös felvirágzás” szellemében Hszi Csin-ping elnök a leggazdagabbak tudomására hozta, hogy túlságosan nagy jövedelmük egy részét át kell engedniük a dolgozó társadalmi rétegeknek, hogy csökkenthessék vele a kirívó társadalmi egyenlőtlenséget.

Az elnök a vállalkozók értésére adta, hogy a kínai szocializmust továbbra is a magántőke részvételével fogják építeni. A vegyes gazdálkodás viszont nem jelentheti egyesek olyan mértékű meggazdagodását, amely a szociális olló tágulásával jár.

Nyugati elemzők „regulációnak” (megrendszabályozásnak) hívják az intézkedést. Úgy látják, legfőbb érintettjei a monopóliumok és részvényeseik. Jövedelmük egy részét el fogják vonni tőlük progresszív megadóztatással – vélik tudni.

Amióta a Kínai Kommunista Párt megnyitotta Kína gazdaságát a külföldi tőkeberuházók előtt, még nem folyamodott a legmagasabb jövedelemmel rendelkező réteg közvetlen jövedelem elvonásához.  Előbbre valónak tartotta az ország gazdasági növekedését és az általános szegénység felszámolását. A kínai gazdaság és társadalom fejlődésének látványos eredményei közepette óriásira nőtt a jövedelem különbség a leggazdagabbak és a társadalmi átlag között. A Világbank kimutatása szerint az országban még mindig 225 millióan számítanak szegénynek. A kínai vezetés most úgy döntött, hogy mérsékli az egyenlőtlenséget, anélkül, hogy elvenné a tőkések kedvét a további vállalkozástól, és veszélybe sodorná érdekeltségüket Kína további gyors fejlesztésében.

A Magyar Szociális Fórum elemzője megjegyzi: a Kínai KP abból a marxi megállapításból indul ki, hogy „A tőke nem személyi, hanem társadalmi tulajdon”. De az adott hazai és nemzetközi feltételek között nem a tőke kisajátítását, hanem fokozatos szocializálását kívánják megvalósítani anélkül, hogy kockáztatnák Kína gyors gazdasági növekedését, és 1,4 milliárd kínai társadalmi felemelkedését.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

A mai napon elindult az ellenzéki előválasztás, pontosabban elindult volna, de ahogyan az OEVB meglehetősen szépítve fogalmazott „a változást akaró vá…

További cikkek

A mai napon elindult az ellenzéki előválasztás, pontosabban elindult volna, de ahogyan az OEVB meglehetősen szépítve fogalmazott „a változást akaró vá…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum