2023. 02. 3. péntek

Balázs
1 EUR 387 HUF
1 GBP 433 HUF

Kiegyensúlyozott médiaviszonyokat, tiszta választást!

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és egyben a Médiatanács elnökének, Karas Monikának lemondása és utódjának azonnali megválasztása antidemokratikus és aggályos lépés.

Mint ismeretes Karas kinevezése 2022 szeptemberben járna le, már a jövő tavaszi országgyűlési választás után, tehát a lépés egyértelmű célja, hogy még a jelenlegi Fideszes kétharmad válassza meg ismét 9 évre az utódját. A Médiatanács tagjait jelölő eseti bizottság ellenzéki tagjaiként ezúton is tiltakozunk és felháborító lépésnek tartjuk mindezt, amely érdemben és negatívan befolyásolja a jövő áprilisi parlamenti választásokat, hiszen a hazai torz médiaviszonyokat minden mérvadó hazai és nemzetközi elemzés is a valóban fair választásokat megakadályozó tényezőként azonosították, ezt egyébként az EBESZ nemzetközi megfigyelői már a 2018-as parlamenti választások esetében is megállapították, s azóta a helyzet tovább romlott.

Hiszen mint ismeretes 2019. decemberében egy antidemokratikus döntéssel, kizárólag fideszes delegáltakból állt fel a 9 évre megválasztott Médiatanács új testülete. Annak ellenére volt ez a folyamat végeredménye, hogy az 5 ellenzéki frakció alapvetően az ötfős Médiatanácsban kettő szakértőt kívánt ugyan delegálni, de még abban is sikerült előzetesen konszenzust alkotnunk, hogy ha csak egyetlen személy jelölhet az ellenzék, akkor ezt a személyt is tudjuk közösen előterjeszteni. Néhány hete pedig a Fidesz továbbra sem volt hajlandó az ellenzéki pártok jelöltjét megválasztani miután a sajnálatos módon elhunyt Hankiss Ágnes helyére kell új tagot választania a Médiatanácsba az Országgyűlésnek.

Mivel látnivalóan az egypárti túlhatalmat kiépítő Fidesz nem hajlandó most sem ellenzéki tagot választani a Médiatanácsba, ezért a bizottság ellenzéki tagjai a továbbiakban nem vesznek részt a jelölési és megválasztási folyamatban, amelyet antidemokratikusnak és felháborítónak tartanak.

 

Dr. Brenner Koloman (Jobbik),

a bizottság ellenzéki alelnöke

 

Gurmai Zita (MSZP)

 

Keresztes László Lóránt (LMP)

 

Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Bejelentés!
Veres Pál, Miskolc MJV polgármestere Facebook-posztban jelentette be, hogy polgármesterjelöltként indul a 2024-es önkormányzati választásokon. "Sz…