2023. 06. 3. szombat

Klotild, Cecília
1 EUR 371 HUF
1 GBP 432 HUF

Jobbik:„Semmi sem volt igaz abból…”

Magyarország az Unió szélére sodródott a kormány politikájának következményeként. A kormány politikája elszakadt a valóságtól, és már csak az elfoglalt magyar sajtón keresztüli hazug kommunikáció tart fenn egy olyan képzetet, mintha átgondoltan működne. Hogy ez mennyire csak egy képzet, azt jól mutatja az a tavalyi adótörvény-módosítás, amely a kata-vállalkozásokat érintette.

 

A Jobbik már akkor jelezte, hogy Európa közepén elfogadhatatlan bármilyen adó év közbeni módosítása, ahogy elfogadhatatlan bármilyen vállalkozási forma év közbeni megszüntetése, módosítása. A kata 2022. szeptemberi megváltoztatása mindkettőt érintette. Ez a módosítás egyrészt szembement azzal a konzervatív nemzetpolitikával, amely a magyar középosztály megerősítését célozná alacsony adóterhek mellett, másrészt azzal, hogy az adóegyszerűsítések révén, annak könnyebb feldolgozása okán, minél kisebb legyen az állami bürokrácia.

 

A Jobbik már akkor is tudta, hogy a katával szemben felhozott kormányzati érvek hamisak, hazug állításokon alapulnak. A kisebbségben dolgozó, államfüggetlen magyar média utánament a problémának, és a 24.hu-n robbant a hír: még az Adóhivatal is beismerte: a kata-változtatások mögötti kormányzati retorika semmilyen szakmaiságot nem tükrözött, kizárólag a politikai retorika része volt.

 

Ellentétben azzal, amit a kormány korábban állított, az Adóhivatal válaszából kiderült:

1. a kata-vállalkozások egyértelműen vállalkozásként, és nem bújtatott munkavállalásként működtek.

2. a kata-vállalkozások minden szigorú ellenőrzés próbáját kiállták, tisztességesen működtek.

 

A Jobbik a polgári, konzervatív politika képviseletében kéri számon a kormányon a tavalyi év közbeni átgondolatlan, és vállalkozások tízezreit hátrányosan érintő kata-módosítást és kezdeményezi a kormánynál, hogy mihamarabb állítsa vissza azt a rendszert, amelyben 266 898 magyar vállalkozás működni tudott, és próbált ezáltal a benne érdekelteknek normális, középosztálybeli egzisztenciát teremteni.

 

A kata-törvény tavalyi módosítása során világos volt számunkra, hogy nem történtek meg a szükséges szakmai egyeztetések. Egy normális országban, amelyet – reményeink szerint – minden magyar politikai erő építeni szeretne, a Jobbik arra tesz javaslatot, hogy mind a Pénzügyminisztérium egy döntéshozói szintjén levő kollégája, mind pedig az Adóhivatal azon munkatársa, aki az újságírói kérdésekre korrekt, szakmai válaszokat adott, vegyen részt a Jobbik által szervezendő sajtónyilvános szakmai fórumon. Induljon el végre egy normális, egymással beszélgető közélet annak érdekében, hogy a politikai hibákat minél gyorsabban ki lehessen javítani.

 

Várjuk tehát a Pénzügyminisztérium és az Adóhivatal illetékesét egy szakmai beszélgetésre, amelyen a kata-módosítással kapcsolatban felmerülő kérdésekre korrekt és szakmailag megalapozott válaszokat kaphat a széles közvélemény, illetve nem utolsó sorban az érintett kisvállalkozói szféra. Ennek érdekében a következő napokban megteszem a megfelelő szervezési lépéseket.

 

Potocskáné Kőrösi Anita,

a Jobbik elnökhelyettese

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek