2024. 05. 18. szombat

Erik, Alexandra
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF

Jobbik: Az egyetemi oktatók és dolgozók pártján!

Kérdéssel fordultunk Balassa Péter jobbikos képviselőtársammal a fideszes kormányhoz, hogy mikor oldják meg az állami fenntartásban maradt egyetemeken dolgozó oktatók és dolgozók bérfejlesztését.

A sajtóban is napvilágot látott, hogy 650 ELTE-s oktató és dolgozó kollégám írta alá kérésüket nyomatékosítva azt a követelésüket, hogy az alapbérüket azonnal háromszorosára emeljék. Ahogy a nyilatkozat helyesen megállapította, az oktatói alapbérek mind európai, mind közép-európai, sőt a magyar mezőnyhöz képest is alacsonyak, és ez már az ELTE működését fenyegeti: nem elegendőek a megélhetéshez, a színvonalas oktatás és kutatás előfeltételeit sem teremtik meg, és megnehezítik az utánpótlás biztosítását. Emlékeztetnék arra, hogy 2018-ban a parlamenti szűzbeszédemben is már ezzel a témakörrel foglalkoztam.

 

Ismételten felszólítjuk tehát a fideszes kormányt, hogy hagyjon fel értelmiség- és tudásellenes politikájával, juttasson a mainál több forrást a felsőoktatásnak, és adjon végre 21. századi válaszokat a kor kihívásaira. A Jobbik az ellenzék jobbközép konzervatív pártjaként hosszú ideje hangsúlyozza, hogy az oktatás és a felsőoktatás kiemelt nemzetstratégiai ágazat, hiszen a 21. században, a tudás és az információ évszázadában a magyar polgárok egyéni gyarapodását, jólétét és szabadságát csak az autonóm egyetemeken megszerzett és továbbadott tudás biztosíthatja. Az egyetemi oktatók legalább közép-európai színvonalú (!) bérezése ugyanúgy elodázhatatlan lépés, mint a hallgatói ösztöndíjak emelése és a kollégiumi hálózat átfogó fejlesztése, a kínai Fudan Egyetem helyett épüljön meg végre az Egyetemváros!

 

A Jobbik a szabad és független gondolkodásra, véleményalkotásra alapértékként tekintő polgári-konzervatív gondolatkör alapján minden esetben az értelmiségi létforma szabadsága, függetlensége mellett foglal állást. Meggyőződésünk, hogy az oktatási területnek saját minisztériumot kell felállítani, már csak azért is, mert a közoktatás és a felsőoktatás ügyét nem lehet egymástól elválasztani.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…

További cikkek