2024. 05. 26. vasárnap

Evelin, Fülöp
1 EUR 385 HUF
1 GBP 452 HUF

Ítélkezés nélkül segítenek

Ítélkezés nélkül segítenek – Kilencedik alkalommal rendeztek szépségnapot hajléktalanságban élő emberek számára és egy hónapon át tartó adománygyűjtő kampány is indul

  Kilencedik alkalommal rendezett szépségnapot hajléktalanságban élő emberek számára az Üdvhadsereg által működtetett Válaszút Háza. A különleges esemény célja, hogy emlékeztesse a nehéz sorsú embereket arra, hogy értékesek, és bármilyen helyzetből fel lehet állni. Az ő történeteiket meghallgatva bennünket többieket pedig arra, hogy milyen könnyen fordulhat ez a kocka. Az idei szépségnapon Szakonyi Eszter kozmetikus mester és Zsidró Tamás mesterfodrász is részt vettek. A szépségnap után adománygyűjtő kampány is indul a Vintage Beauty-val együttműködésben.

Sokszor a külső megújulása lehet az első lépés a nehéz helyzetből kivezető úton. Idén 66 hajléktalan és rászoruló ember újjászületését segítették önkéntes fodrászok, kozmetikusok, pedikűrösök és manikűrösök.

„Az Üdvhadsereg nagyon különböző helyzetből érkező emberekről gondoskodik, de az általában közös, hogy sérül az önértékelésük. Ez egy ilyen szépségnapon máris sokat javul, magabiztosabbak lesznek, ha érzik, hogy rendezett a hajuk, kisimultabb az arcuk.

Valójában persze a figyelem számít, hogy foglalkoznak velük, mint egy emberrel” – mondta el a szépségnap kapcsán Péterffy Éva, az otthon egyik szakmai munkatársa, aki szerint ennek hosszabb távon is „kitart a hatása”.

„Az itt élők reményveszetten érkeznek az intézménybe, önállóan már nem tudnak kilépni abból a negatív vákuumból, melybe belekerültek. A ház 1998 óta működik, hosszú éveken át rehabilitációs intézményként funkcionált, ma nappali melegedő és népkonyha. Korábban 24 nő szállhatott itt meg egyszerre akár öt évre (a többségük egy-másfél év után már készen állt arra, hogy kiköltözzön), mind aktív, munkaképes, rehabilitálódni vágyó hajléktalanok. Segítettünk nekik mindenben, a traumák feldolgozásától kezdve a munkakeresésen át az albérletig, ítélkezés nélkül. Az intézmény rendszeresen szervez olyan programokat lakóinak, amelyek segítenek a hajléktalanságban élő embereknek elveszített önbecsülésüket, méltóságukat helyreállítani. A cél, hogy ezek a férfiak és nők minél előbb vissza tudjanak illeszkedni a társadalomba és a munka világába” – árulta el Győri Anna Mária, a Válaszút Háza intézményvezetője.

„Ahhoz, hogy reintegrálódni tudjanak a társadalomba és a munka világába elengedhetetlen az Üdvhadsereg által nyújtott folyamatos lelki gondozás és életvezetési tanácsadás mellett megjelenésükre is gondot fordítani. Ebben segít nekik az intézményben szervezett szépségnap” – tette hozzá az intézményvezető.

A szépségnapon fodrász, kozmetikus, pedikűrös és manikűrös segítette a hölgyeket az átalakulásban. A külső megjelenés harmóniája azonban elképzelhetetlen a lélek ápolása nélkül.

„A hálának olyan mélységét éljük meg, amiért nekünk is megéri itt lenni. Volt, aki elkezdett sírni, amikor hozzáértünk az arcához. Látjuk, ahogy a sorszámukat morzsolgatva jönnek, és egy öntudatosabb, feltöltődött emberként mennek el” – mondta Szakonyi Eszter, a Vintage Beauty szalon vezetője, ahonnan több kolléga is jön minden évben, hogy a rászorulókkal törődjenek.

Az átalakulás után profi fotós készített felvételeket mindenkiről, melyek célja kettős. Emléket, emlékeztetőt ad a későbbiekre, ha erőt kell meríteni a mindennapokban, de munkakereséskor az önéletrajzhoz is csatolható. Talán így nagyobb hittel, bátorsággal jelentkeznek a munkahelyekre.

A Válaszút Háza intézmény javára szervezett adománygyűjtő kampányhoz itt lehet csatlakozni:

https://shop.vintagebeauty.hu/valaszut

A honlapon 4 történet és átalakulás látható. A Vintage Beauty reméli, hogy június 18-ig sokak döntenek majd a támogatói jegyek megvásárlása mellett.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek