2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
Nyertes pályázat a vízbiztonság fokozására

Nyertes pályázat a vízbiztonság fokozására

Nyertes pályázat a vízbiztonság fokozására„Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a MIVÍZ Miskolci Vízmű Kft. szakmai segítségével az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében sikeres pályamunkákat nyújtott be. Az elnyert támogatási források – 348 millió forint – a miskolci karsztos vízbázis biztonságba helyezése érdekében vízbázis diagnosztika, valamint a kitermelt víz korszerű ivóvíz-tisztítási technológia kiépítését szolgálják.”


-Így szólt a hír, amelyet sajtótájékoztatón jelentettek be március elején, s amelynek mi városlakók azért is örülhetünk, mert úgy gondoljuk, hogy a beruházás befejezése után nem ismétlődhet meg a 2006 júniusában történt szennyeződés. Így van ez?- kérdeztem Vojtilla László szolgáltatási igazgatót.

– Részben, hiszen amíg emberek élnek a földön újabb és újabb szennyező források keletkeznek, amely ellen mindig tennünk kell. Miskolc városnak kiemelten fontos feladata, hogy az ivóvízellátást jó minőségben és fokozott biztonságban tudja nyújtani. 2006. júniusában, a szélsőséges időjárás következtében a tapolcai forráskút mikrobiológiailag elszennyeződött, ezért a Tapolcai Vízművet kizártuk a vízellátásból. A MIVÍZ Kft. már akkor részletes intézkedési tervet dolgozott ki annak érdekében, hogy Miskolc város lakossága számára tiszta, biztonságos és egészséges ivóvizet szolgáltasson. Sajnos ezt önerőből nem lehetett megoldani. Ezért 478 millió forintos pályázatot dolgoztunk ki, amely nyertes lett, s így elkezdhetjük a munkát. A 348 millió forint plusz áfát a Kohéziós Alap és a Magyar Köztársaság költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

– Úgy tudom, a sajnálatos esemény óta is történtek kisebb beruházások, amelyek a biztonságot szolgálják.
– Természetesen. A társaság eddig is közel nyolcvan millió forintos értékben jelentős önerős fejlesztéseket hajtott végre. Például valamennyi víztermelő kútnál kiépítettük a monitoring rendszert. A miskolctapolcai vízkivételi helyhez kapcsolódóan több monitoring rendszert működtetünk egymás mellett. A Bükki Karszt Észlelő Rendszer egy mennyiségi monitoring, mely vízszint, vízhőmérséklet, részben vízvezető képesség mérésére szolgál. A Miskolctapolcai Vízmű, a kitermelt s a hálózatba kiadott víz minőségi vizsgálatát végzi. A rendszer folyamatosan figyelemmel kíséri a vízminőség változását, három percenkén archiválja a mérési eredményeket és szükség esetén biztosítja az azonnali beavatkozás, a kizárás lehetőségét. Évente felülvizsgálatra kerül a 293 négyzetkilométer védterület, valamint az azon található bükki barlangok állapota. Folyamatosan tisztítjuk a patak- medert Bükkszentlászlón.

 

 – Mire költik ezt a 348 millió forintot?
– Ezt a pénzt a három egymásra épülő feladat – diagnosztika, biztonságba helyezés, biztonságba tartás – első lépcsőjére, a vízbázis diagnosztika megvalósítására költjük. A vízbázis diagnosztikai vizsgálata során a lehető legrészletesebb információkat kell begyűjteni a karsztban található vizek mennyiségéről, mozgásáról, a potenciális szennyezési veszélyforrásokról. Tíz új figyelőkutat kell létesítenünk a meglévők mellé, s mind a 15-be korszerű műszerek kerülnek. A diagnosztikai vizsgálat alapján a védőkerületi határok pontosabb, korszerűbb kijelölését, az új védőzónák kialakítását is el kell végeznünk, és az adatok rendszerezett feldolgozását is elvégezzük. Ez a program 2011-re megvalósul a tervek szerint.

– Mi lesz a másik két lépcsővel?
– Meg kel teremteni a feltárt szennyező-források megszüntetését, és egy dinamikus egyensúlyi állapotot kell biztosítani. A korszerű víztisztítási technológia megvalósítása pedig új pályázaton belül történik majd meg. A teljes projekt tervezett nettó összköltsége kétmilliárd – hétszázötvenkétmillió forint. A társaság egy különleges membránszűréses víztisztítási technológiát kíván megvalósítani. A víztisztító nemcsak a kellemetlen zavarosodást, opáljelenséget szünteti meg, hanem a nyersvízben esetlegesen felbukkanó egyéb baktériumokat, vírusokat is kiszűri. Ez az eljárás a jelenlegi világszínvonalú technológia, mely reményeink szerint 2012 –ben kezdődhet el Miskolc-Tapolcán.

Orosz B.Erika

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek