2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Bükkaranyosnak még húsz projektterve van

Beszélgetés Nagy Lajos polgármesterrel, az idei költségvetésről

Ha az elmúlt években megláttam az érkező levelek fejlécén a Bükkaranyosi Önkormányzat nevét, tudtam, már megint átadnak valamit, szépül a falu, korszerűsödnek az intézmények.  Ha csak felsorolásszerűen is végigtekintünk az elmúlt időszakon, Nagy Lajos polgármesterrel, akkor is hosszú a sor.

–    Tényleg csak felsorolásszerűen: A patakmeder felújítással megteremtettük a település árvízvédelmét, megújult az óvoda, a konyha és az orvosi rendelő épülete, megépült az új szabadidőpark, új játszóterek, parkok készültek. Megépült a közösségi energiaudvar és elindult az elektromos autó. Új falubuszt szereztünk be. Új mezőgazdasági gépeket vásároltunk, elindult az zöldség és gyümölcstermesztés. Új oktatási módszert vezettünk be az iskolába, digitális táblákat szereztünk be, számítógépes nyelvi labor épült. Elindult a szociális földprogram és a Pro Lecsó programunk.

–    Mekkora összegből gazdálkodik az idén a település?

–    Az állam által nyújtott működési finanszírozásunk 140-150 m Ft évente. Ehhez adódnak a pályázatok útján elnyert támogatások, melyek nagyobb részben várhatóan csak jövő évben realizálódnak majd, valamint a helyi adók bevételei, amik sajnos elég alacsonyak.

–    Mire futja ebből?

–    A működésre kapott összeg szűkösen elegendő önkormányzati hivatal és az intézmények működtetésére, valamint az egyéb kötelező feladatok – idősek gondozása, gyermekvédelem, községüzemeltetés stb.- ellátására. Minden alapszolgáltatással rendelkezünk, épületeink nagy része energetikailag megújult így gazdaságosan üzemeltethető és a közmunka programok által sok mindent magunknak állítunk elő.
A különböző közmunka programokban foglalkoztatjuk a településen élő mintegy 120-130 munkanélkülit. Jól működik a kertészeti termesztés, idén már várható termés az új gyümölcsösben is, új telephelyünkön megkezdjük a baromfi tartást és a termékfeldolgozást. Tovább fejlesztjük, a szabadidő parkot épülnek új vízelvezető árkok és megújul a ravatalozó épülete is.

–    Milyen áthúzódó pályázatok futnak még jelenleg is?

–    A három szomszéd településsel közösen benyújtott szennyvízhálózat felújítási projekt már az utolsó szakaszában tart. Megépült az új elkerülő vezeték, elhelyezésre kerültek a szagtalanító berendezések, jelenleg a helyreállítási munkák zajlanak.
Várjuk az eredményét az iskola felújítását célzó pályázatnak, nagy szükség lenne a több mint 50 éves épület felújítására, annál is inkább, mert várhatóan jövő szeptembertől a Miskolci Egyetem K.I.P. program oktatásának gyakorló iskolája leszünk.
A napokban nyújtottunk be pályázatot a konyha gépészeti fejlesztésére, a nyári gyermekétkeztetés biztosítására és járdaépítésre is.

–    Terveznek-e a következő költségvetési ciklusban pályázati forrásból még valamit megvalósítani?

–    Gyakorlatilag fejlesztéseket csak pályázati forrásokból tudunk megvalósítani, éppen ezért már jó ideje készülünk az új pályázati ciklusban megjelenő lehetőségek kihasználására. Elkészítettünk mintegy 20 projekttervet, ezek kidolgozása zajlik most. Az előző ciklusban az alapokat már leraktuk, az épületek megújultak, a gazdálkodásunk stabil most nagyobb infrastrukturális, termelő és munkahelyteremtő beruházásokat tervezünk.
Az útjaink szűkösek, a megnövekedett forgalomhoz már nem biztonságosak, felújításra szorulnak a járdák, folytatni szeretnénk a patakmeder építését. Ipari zóna kialakításával segítenénk, hogy kisvállalkozások telepedjenek meg nálunk munkahelyet teremtve. Folytatni szeretnénk a megújuló energiás, termelő beruházásokat és elektromos busszal összekötni a Harsányi út és Emődön a 3-as főút forgalmát lehetőséget teremtve ezzel a tiszaújvárosi vagy mezőkövesdi munkahelyek elérésére, egyben a településen belül egy helyi járatot is működtetve. Szeretnénk megújítani a település központját, parkolókat, piacteret építenénk, ezzel együtt tervünk a Katolikus templom felújítása is.

Köszönöm  beszélgetést!

OBE

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…