2024. 07. 17. szerda

Endre, Elek
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Interjú Bolek Zoltánnal, a Magyar Iszlám Közösség vezetőjével Afganisztánról
Magyar katonákat ért támadás Afganisztánban

Interjú Bolek Zoltánnal, a Magyar Iszlám Közösség vezetőjével Afganisztánról

Fontosnak tartjuk, hogy az Afganisztánban zajló világra szóló változásról megismerjük a Magyar Iszlám Közösség vezetőjének véleményét, hiszen Afganisztán iszlám ország!

K: Hogyan értékeli Ön azt a tényt, hogy egy olyan radikális vallási szervezet, mint amilyen a tálib, helyreállította Afganisztán szuverenitását 20 évi amerikai és NATO megszállás után?

V: Az afganisztáni emberek belefáradtak a háborúba, mely 1979 óta tart, hogy csak az utóbbi évtizedeket nézzük, de tudjuk, hogy itt még Nagy Sándor is kudarcot vallott. A XIX. században szintén itt buktak el az oroszok és az angolok is. A radikális iszlám e válfaja számomra se nem vonzó, sem nem elfogadható. De mivel hála Istennek nem ott kell élnem, ha az ottani emberek ezt elfogadják, az ő dolguk. Megjegyzem, hogy ott az un. Sariai szerint élnek már több száz éve, főleg vidéken, ergo az erkölcsi és törvényi, szokásjogi helyzet nem változott meg az elmúlt 20 év alatt sem. A nagy városokban lehetett talán érzékelni, hogy nem mindenki tartotta már be a helyi tradíciókat. Egyelőre nem tudhatjuk, hogy visszatér-e az 1996-2001-es korszak. Várjuk a fejleményeket. 20 év alatt a regnáló rendszer a töménytelen segélyt, beérkezett pénzt sajnálatosan nem a nép felemelkedésére fordította, hanem egyszerűen egy szűk réteg azt “lenyúlta”. Magyarán, ebből az emberek semmit nem kaptak.

K: Lehet-e az Afganisztánban történteket úgy értékelni, hogy az iszlám a népek szabadságának híve?

V: Az Iszlám egy vallás, ideológia, életforma, melyet különbözőképpen élnek meg különböző népek, államok. Nem lehet egy kalap alá venni a Talibánt, vagy pl. a maláj, vagy a közép ázsiai muszlimokat, az arab országokról már nem is beszélek, akik szintén nem egyformán élik meg a vallásukat. Szerintem a vallást nem szabad a politikával keverni.

K: Tekintettel a tálibok és az Iszlám Állam terrorszervezet kapcsolatára, nem fenyeget-e teokratikus államberendezkedés veszélye Afganisztánban?

V: A veszély megvan, de várjuk ki a végét! A puding próbája az evés.

K: Mit üzen a magyarországi iszlám hívőknek napjaink első számú világpolitikai változása kapcsán?

V: Csak az történhet a Világban, amit a Teremtő Allah megenged, elrendelt, az emberek pedig tetteikkel felelősek maguk, családjuk és az adott társadalom fejlődéséért, jólétéért.

Magyar Békekör

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…