2021. 09. 21. kedd

Máté, Mirella
1 EUR 354 HUF
1 GBP 413 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Interjú Bolek Zoltánnal, a Magyar Iszlám Közösség vezetőjével Afganisztánról
Magyar katonákat ért támadás Afganisztánban

Interjú Bolek Zoltánnal, a Magyar Iszlám Közösség vezetőjével Afganisztánról

Fontosnak tartjuk, hogy az Afganisztánban zajló világra szóló változásról megismerjük a Magyar Iszlám Közösség vezetőjének véleményét, hiszen Afganisztán iszlám ország!

K: Hogyan értékeli Ön azt a tényt, hogy egy olyan radikális vallási szervezet, mint amilyen a tálib, helyreállította Afganisztán szuverenitását 20 évi amerikai és NATO megszállás után?

V: Az afganisztáni emberek belefáradtak a háborúba, mely 1979 óta tart, hogy csak az utóbbi évtizedeket nézzük, de tudjuk, hogy itt még Nagy Sándor is kudarcot vallott. A XIX. században szintén itt buktak el az oroszok és az angolok is. A radikális iszlám e válfaja számomra se nem vonzó, sem nem elfogadható. De mivel hála Istennek nem ott kell élnem, ha az ottani emberek ezt elfogadják, az ő dolguk. Megjegyzem, hogy ott az un. Sariai szerint élnek már több száz éve, főleg vidéken, ergo az erkölcsi és törvényi, szokásjogi helyzet nem változott meg az elmúlt 20 év alatt sem. A nagy városokban lehetett talán érzékelni, hogy nem mindenki tartotta már be a helyi tradíciókat. Egyelőre nem tudhatjuk, hogy visszatér-e az 1996-2001-es korszak. Várjuk a fejleményeket. 20 év alatt a regnáló rendszer a töménytelen segélyt, beérkezett pénzt sajnálatosan nem a nép felemelkedésére fordította, hanem egyszerűen egy szűk réteg azt “lenyúlta”. Magyarán, ebből az emberek semmit nem kaptak.

K: Lehet-e az Afganisztánban történteket úgy értékelni, hogy az iszlám a népek szabadságának híve?

V: Az Iszlám egy vallás, ideológia, életforma, melyet különbözőképpen élnek meg különböző népek, államok. Nem lehet egy kalap alá venni a Talibánt, vagy pl. a maláj, vagy a közép ázsiai muszlimokat, az arab országokról már nem is beszélek, akik szintén nem egyformán élik meg a vallásukat. Szerintem a vallást nem szabad a politikával keverni.

K: Tekintettel a tálibok és az Iszlám Állam terrorszervezet kapcsolatára, nem fenyeget-e teokratikus államberendezkedés veszélye Afganisztánban?

V: A veszély megvan, de várjuk ki a végét! A puding próbája az evés.

K: Mit üzen a magyarországi iszlám hívőknek napjaink első számú világpolitikai változása kapcsán?

V: Csak az történhet a Világban, amit a Teremtő Allah megenged, elrendelt, az emberek pedig tetteikkel felelősek maguk, családjuk és az adott társadalom fejlődéséért, jólétéért.

Magyar Békekör

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Egy személyautó az úttestre lelépett gyalogos férfit ütött el Miskolcon, az Andrássy utcában. Halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum