Illegális koncert Miskolc belvárosában!  A történet ha igaz, a Hatósági Osztályon futott zátonyra

Május 15-én zárt Miskolcon a MissionArt Galériában (Széchenyi István u. 14./Európa tér) Orosz-Stefán Renáta festőművész kiállítása. A még októberben megnyílt tárlat a MissionArt téli zárva tartása miatt hónapokig nem volt látogatható, ezért döntött úgy Kishonthy Zsolt, a  Galéria vezetője és a kiállítás kurátora, hogy  egy emlékezetes esemény legyen a finisszázson, azaz a záró eseményen. Meghívták a kiállító művész korábbi munkájához kapcsolódó Premier Popsuli diákokból álló zenekarát, hogy adjanak egy szabadtéri koncertet a galéria előtti térrészen. A fantasztikusan tehetséges gyerekek egy olyan ütős koncertet nyomtak le mintegy negyven perc alatt, amit még egy profi zenekar is megírigyelhetne. Kishonthy Zsolt a koncert előtt egy héttel előzetesen megkérdezte a Polgármesteri Hivatal Hatósági Osztályát, mi egy ilyen esemény megrendezésének feltétele, de onnan az Építési Osztályra irányították. Kiderült, hogy 30 nappal az esemény előtt kell kérni az engedélyt(!) egy ilyen megtartásához, és többek között be kell nyújtani a fellépő(k) hivatalos papírjait (bizonyítványait), hogy van végzettségük a zenéléshez. Tekintve, hogy itt diákokról volt szó, így nincs hivatalos végzettségük, ő eltekintett az engedély megkérésétől és szándékosan, vállalva az (esetleges) szabálysértés elkövetését, hivatalos papír nélkül rendezte meg a koncertet.

Tettének legfőbb oka az volt, hogy már másfél éve próbálja elérni, hogy a városban működő általános, közép, és felsőfokú intézményekben zenét tanuló több száz fiatalnak mindenféle protokoll nélkül engedjék meg, hogy a belváros utcáin, de legalábbis a főutcán maguktól zenélhessenek. Magyarul: az amúgy anyagilag nagyon rosszul álló városban, részben a lakosság hangulatának javítása miatt, részben a gyerekek érdekében hadd legyen rendszeres utcazene Miskolcon is, mint ahogy a világ sok-sok városában ez teljesen megszokott és mindennapos. Így mindenféle befektetés, beruházás, pályázati, vagy (nemlétező) saját pénzek elköltése nélkül egy folyamatos, jó hangulatot árasztó eseménysor venné kezdetét Miskolcon. Így tehát cselekedete, az engedély nélküli koncert megszervezése egyfajta tiltakozás volt a városlakók érdekeivel szembemenő, bürokratikus és tehetetlen és döntésképtelen ügyintézés ellen.

Városházi források szerint ugyanis, amikor javaslata hivatalosan is bekerült az ügyintéző gépezetbe, akkor a különféle osztályok és intézmények mint a forró krumplit dobálták egymásnak a problémát és senki nem merte felvállalni a döntést. Annak az egetverő felelősségét, hogy (a világ más tájain megszokott módon) fiatalok zenélhessenek a maguk és a városlakók kedvére, akár zsebpénzt is gyűjtve ezáltal maguknak. (Mint ahogy ez szintén szokás mindenhol) Ha igaz, a dolog a Hatósági Osztályon futott zátonyra, ahol azzal utasították el a javaslatot, hogy nem lehet kontrollálni a fiatalokat, mi a fenét fognak majd ott az utcán játszani. Engedély nélkül!! Éljen a liberális, szabad világ!!

A MissionArt Galériában eddig több kisebb diák-koncertet rendeztek már, és a fiatalok és tanáraik is azt mondták, nagyon fontos a gyerekeknek a nyilvános fellépés, a közönség előtti megjelenés. Most ugyanezt éreztük a felszabadultan játszó diákok zenélése és a közönség hálás tapsa alatt is.

A koncert végén Kishonthy Zsolt felszólította a fiatalokat, hogy aki tud, mert olyan hangszeren játszik, menjen majd ki a Széchenyi utcára és zenéljen, lássuk milyen lesz az arra sétálók véleménye erről. És hogy ameddig ereje engedi, vállalja a diákokra tettükért kiszabott bírság kifizetését, lássuk, a Közterület Felügyeletnek az első dolga lesz-e ezt a „veszélyes és káros” tevékenységet beszüntetni.

Forrás:eszakhirnok.com