2024. 07. 15. hétfő

Henrik, Roland
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Idén több mint 3000 órát töltöttek önkéntességgel a Vodafone munkatársai

Idén több mint 3000 órát töltöttek önkéntességgel a Vodafone munkatársai

A vállalati önkéntes program keretében összesen 3000 órában végeztek társadalmi munkát a Vodafone munkatársai. A dolgozók számára elérhető 4 önkéntességgel tölthető munkanapon sokan segédkeztek hajléktalanszállón, átmeneti otthon renoválásán vagy állatmenhelyen.

A Vodafone a társadalmi felelősségvállalás jegyében munkatársainak időt és lehetőséget biztosít arra, hogy önkéntes programokban vegyenek részt. A vállalat egyik alapelve, hogy a saját erőforrásból, a közösség érdekében folytatott tevékenységeknek társadalmi, környezeti és vállalatirányítási szempontból is mérhető hatása van. A Vodafone Alapítvány szervezésében megvalósuló önkéntes programok keretében a vállalat minden dolgozója évi 4 napot önkéntes munkára fordíthat.

December 5. az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) kezdeményezésére az önkéntesség nemzetközi napja, amikor az ENSZ az önkéntesség gazdasági és társadalmi fellendülés stratégiai fontosságára hívja fel a figyelmet. A legtöbb nagyvállalat esetében a CSR, vagyis a társadalmi felelősségvállalás jegyében végzett aktivitások szolgálják ezt a célt, arra biztatva dolgozóikat, hogy vállaljanak szerepet a számukra fontos társadalmi ügyekben, ezáltal erősítve a vállalati identitást is.

A Vodafone Magyarország Alapítvány az önkéntes programokat havi rendszerességgel, különböző, akár a munkatársak által javasolt témák mentén szervezi meg. A programok egyrészt a társadalmi felelősségvállalást és az érzékenyítést támogatják, másrészt a csapatszellemet is nagyban erősítik.

„A visszajelzések alapján elmondhatjuk, hogy az önkéntes munka hatására sok dolgozó attitűdje változik meg, érzékenyebbé válnak a környezetükre, vannak például, akik a szabadidejükben is önkénteskedni kezdenek. Emellett pedig a kollegiális viszonyokra is nagyon jó hatással vannak ezek a közösségi programok, amelyek kivétel nélkül mindig nagyon jó hangulatban telnek.” – mondta el Dupák Anna, a Vodafone Magyarország Alapítvány önkéntes programjának főszervezője.

 

2022-ben eddig körülbelül 400 Vodafone-dolgozó, több mint 3 000 óra önkéntes munkát végzett. Segítettek többek között átmeneti szálló renoválásában, főztek hajléktalanszállón, festettek ki óvodát a IX. kerületben és állatmenhelyen is segédkeztek. Az Alapítvány a központilag szervezett programok mellett lehetőséget ad a munkatársaknak arra is, hogy saját ötlettel pályázzanak, amelyet aztán a Vodafone önkénteseivel közösen valósíthat meg

„Régi álmom vált valóra, amikor az Alapítvány támogatásával felépítettünk egy közösségi komposztálót a lakóhelyemen, Békásmegyeren. Nagyon jó érzés volt látni, hogy a kollégák, akikkel korábban még nem találkoztam, ilyen lelkesedéssel vettek részt a munkában és számukra is fontossá vált az, ami nekem már régóta szívügyem. A végén pedig szuper volt osztozni a közös siker örömében.” – mondta el az ötlet gazdája, Vodafone-os munkatárs

Az önkéntes napok mindig egy-egy partner intézménnyel közös szervezésben valósulnak meg, és a programnak mindig része az adott szervezet bemutatkozása, teret adva így annak, hogy a kollégák mélyebben megismerkedjenek az adott társadalmi üggyel, célcsoporttal:

„Intézményünk számára mindig öröm, ha vállalati önkéntes csapatok érkeznek hozzánk, hiszen bőven akad olyan feladat, amely a mindennapok forgatagában háttérbe szorul, vagy anyagi fedezet híján elmarad. A Covid-járvány óta azonban erre nem igazán volt példa, ezért is volt különösen örömteli számunkra a mostani együttműködés a Vodafone-nal. Szeretettel meséltünk az általunk nevelt sajátos nevelési igényű gyermekekről, mindennapjaikról, hogy minket – munkánkat és gyermekeinket – megismerve, jókedvvel és munkájuk hasznosságáról meggyőződve vehessenek részt a programon.”mondta el Mucsi Ferencné, a Ferencvárosi Komplex Óvoda, Általános Iskola és EGYMI intézményvezetője-helyettese.

 

Az állandó önkéntes programok mellett az Alapítvány az akkut, társadalmi és szociális krízisek esetén is lehetőséget biztosít a kollégáknak a segítségnyújtásra. Idén tavasszal az ukrajnai háborús helyzetre reagálva az egyébként önkéntes munkára biztosított 4 munkanapot felső korlát nélkül megemelte. A dolgozói adománygyűjtés mellett a munkatársak helyszíni adományosztással, SIM-kártyák osztásával és a menekült családok átmeneti befogadásával is segítettek.

 

A fizikai önkéntesség mellett a Vodafone Alapítvány idén újra meghirdette a Pro Bono programot is, amelynek keretében a munkavállalók szaktudásukkal támogathatják valamelyik nonprofit szervezet tevékenységét. Az oktatás iránt elkötelezett kollégák pedig részt vehetnek a NetGuru Programban, amelynek keretében iskolai foglalkozást tarthatnak gyerekeknek a biztonságos internethasználat témájában.

A már működő önkéntes programokat a Vodafone Magyarország Alapítvány 2023-ban is folytatni fogja, továbbra is jelentős hangsúlyt helyezve a munkatársak ajánlásaira.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek