2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF

„Felemelő érzés volt érezni a bizalmat”

Interjú Kiss Gergellyel, a MATE-GEAC Férfi Vízilabda Szakosztály vezetője

 

 

 

 

Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, kétszeres Európai Bajnok, kétszeres aranysapkás, a vizes „Dream Team” balkezes óriása, végzettsége szerint jogász. A MATE-GEAC Férfi Vízilabda Szakosztály vezetője 1986-ban kezdett el vízilabdázni a BVSC-ben 9 évesen, 1994-ben már a nemzeti felnőtt csapat tagja volt. Játszott Olaszországban, mindent elért, amit egy élsportoló aktív pályafutása alatt sikerként elkönyvelhet. Az olimpikon ősszel kezdte meg munkáját a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem által működtetett Gödöllő Városi és Térségi Uszodában. Pályafutásáról, a sportolás fontosságáról, és a kettős életpálya modell előnyeiről kérdeztük.

Mi az első „vizes emléke”?

Amikor 3-4 évesen a Kis-Duna partján belepottyantam a vízbe, és anyukám a hajamnál fogva mentett ki. Akkor döntötte el, hogy meg kell tanulnom úszni.

Kamaszként már a nemzeti felnőtt csapatban játszott. Hogyan élte meg a komoly nemzetközi sikereket olyan fiatalon?

Óriási sebességgel robogott a pályafutásom előre, már 14 éves koromtól. Elképesztően hamar kellett beilleszkednem a felnőttek közé, de a személyiségemből fakadó bizonyítási vágy, kitartás, maximalizmus és alázat sokat segített.

Hogyan tudott ilyen aktív sportolás mellett tanulni?

Nehezen, feszes napi beosztással, sok tudatossággal kellett napról napra terveznem a délutánokat.

Mit jelent egy sportolónak az olimpiai részvétel?

Röviden: mindent. Sokezer vízilabdás gyerek azért kezd el edzeni, hogy majd olimpiai bajnok legyen egyszer. Semmihez sem fogható önmegvalósulása az egyénnek, amikor eléri a célját.

Többször hallhattuk nyilvános előadásai során a kettős életpálya modell előnyeiről beszélni. Miért tartja fontosnak ezt hangsúlyozni a fiataloknak?

A sport a tanulás mellett egy komoly tartást ad a hétköznapokban. A legtöbb sportoló gyermek a káros szenvedélyektől mentesen, egészségesebben éli hétköznapjait, valamint mentálisan sokkal erősebb és tudatosabb lesz a tanulmányai és később a nagybetűs élete során is. A szülők számíthatnak a sport közegére, hogy a gyerek jó kezekben van, nem kallódik jobbra-balra az utcán vagy az internet előtt, gyakran céltalanul. Másfelől kiemelten fontosnak tartom, hogy egy sportolónak legyen víziója, hogy tudja, mit akar elérni. Nekem kiskorom óta a jogász végzettség volt a fő tanulmányi célom. A sporteredményeim miatt felvettek a levelező tagozatra, ami mellett a profi sport, a heti 9 edzés és a meccsek is belefértek.

Itt, Gödöllőn minden lehetőség adott ahhoz, hogy hosszú távon tudjon gondolkodni az a szülő, aki beiratja hozzánk a gyermekét, vagy az élsportoló, aki az Egyetem és a MATE-GEAC kötelékében jól teljesít. Hamarosan elkészül az a már óvodás kortól látható karrier/életút-támogató pályaorientációs rendszer, amely többlépcsős folyamatban biztosítja a sikeres pályakezdést. Példának okáért: aki már öt éves korában elkezdi nálunk az edzést, és van elképzelése, kitartása, szorgalma, az 20 év múlva, az egyetemről kilépve nagy eséllyel kaphat állást a MATE egyik partner cégénél. A megkezdett sportfejlesztések komoly fejlődési, kitörési lehetőséget jelentenek a régióban élők számára, és ez biztató jövőképet vetít előre.

2014-ben jelent meg az Életem a játék – Egy háromszoros olimpiai bajnok küzdelmei a vízben és a parton címmel, ami nagyon beszédes. Nyilván nagy sikere lett a könyvnek, ha 2020-ban újra kellett nyomtatni. Miért gondolta úgy, hogy könyvet ír a tapasztalatairól, élményeiről, életéről?

Magamtól nem lett volna ilyen konkrét tervem, de a 2012-es olimpiát követő néhány hónapon belül, miután lemondtam a válogatottságot, három újságíró is megkeresett a könyv ötletével. Sokan kiváltunk akkor a vízilabda-aranycsapatból, amivel lezárult egy sikerkorszak. Ezt ők is értették, és érdemesnek tartották a történetemet arra, hogy könyv formájában megjelenjen. Így a Libri Kiadóval egyetemben “összefogtam őket” egy csapatba, és közösen megírtuk a sztorit.

Hogyan foglalná össze röviden: mit ad a sport, amit semmilyen más tevékenység nem képes adni?

A sport értékes emberré formál! Megbízhatóság, munkabírás, alázat, tisztelet, fegyelem, kitartás, empátia, koncentrált munka, felelősségvállalás, kudarc tűrés és siker kezelés, labdasportoknál csapatmunka… sorolhatnám estig a sport előnyeit!

Mit üzensz azok számára, akik a MATE-ra szeretnének jönni tanulni, vagy már hallgatónk, de eddig nem sportoltak?

Mozgás nélkül nem élhetünk teljes életet! Sokkal többet ül a mai ember, mint elődeink. Az agyunk működését serkenti, az egészségünket nagymértékben erősíti a sport, ráadásul fantasztikus közösségi élmény. A MATE nagy hangsúlyt fektet a sportolás ösztönzésére, amivel nagyon tudok azonosulni.

Akkor beszéljünk egy kicsit a MATE-GEAC vízilabda szakosztályáról.

Elképesztően régóta szerettem volna vízilabdát Gödöllő vonzáskörzetében. Örülök, hogy elindultunk, mert hatalmas az igény a családok részéről. Dugig volt tömve toborzáskor az uszoda előcsarnoka, felemelő érzés volt érezni a bizalmat. Tervünk az egyetemi és felnőtt csapat magas szintre emelése, illetve az utánpótlás bázis felépítése országos szintre. Szeretném, ha a MATE-GEAC-MSA, azaz az MGM jól csengő brand lenne a férfi vízilabdában és a sportélet egészében!

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …