2023. 01. 31. kedd

Marcella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 444 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Facebook-leállás: amikor sorsunk egy óriáscég kezében

Facebook-leállás: amikor sorsunk egy óriáscég kezében

    Megszakadt az élet, az emberek nem tudtak kapcsolatot tartani a családjukkal, egymással, vállalkozásokat zárták el az ügyfelektől, mert nem lehetett bejelentkezni a bevásárló webhelyekre, nem tudtak csatlakozni az intelligens TV készülékhez, termosztátjaikhoz, az internethez csatlakoztatott más eszközökhöz.

     Világszerte több mint 3 és fél milliárd ember használja a Facebookot, és a hozzá tartozó Instagramot, a Messengert és a WhatsAppot. Rengetegen az alkalmazásokra támaszkodnak mindennapi életükben. Őket öt órán át egyszerűen megfosztották a kommunikáció lehetőségétől azokon a csatornákon, amelyekre eddig – úgy tűnt  – bizton számíthattak. A Facebook „technikai problémával” indokolta a leállást. Azt állította, hogy „a bűnös annak az alapjául szolgáló internetes infrastruktúrának a megváltoztatásában keresendő, amely koordinálja az adatközpontok közötti forgalmat”, ám a valódi ok valószínűleg másutt keresendő – írta a New York Times.

     A Facebook hetek óta össztűz alatt áll, mert kiderült, hogy elhallgatta, milyen károkat okoz szolgáltatásaival. Frances Haugen, a Facebook korábbi termékmenedzsere több ezer oldalnyi belső kutatási eredményt hozott nyilvánosságra erről. A sajtó, a törvényhozók és a szabályozó hatóságok rendelkezésére bocsátotta a belső anyagot, mely beszámol pl. arról, hogy az Instagram fizikai rosszullétet okoz a tizenéves lányok között. A Haugen által megosztott vizsgálati tények felháborodást váltottak ki a szabályozók, a törvényhozók és a nyilvánosság körében. Maga Haugen asszony kongresszusi meghallgatásnak néz elibe.

     A Facebook globális biztonsági műveleti központja megállapította ugyan, hogy a kimaradás nagy kockázatot jelent az emberekre, mérsékelt kockázatot az eszközökre és magas kockázatot a Facebook hírnevére, de ez mit sem változtat azon a tényen, hogy sok milliárd ember 2019 óta másodszor szembesülhetett azzal, milyen kiszolgáltatottá vált az amerikai óriásvállalatnak.

     A Facebook lekapcsolására Oroszország azzal reagált, hogy felgyorsítja saját információs technológiájának (IT) kiépítését.

     “Tisztában kell lennünk azzal, hogy az ilyen leállások egyik pillanatról a másikra megtörténhetnek, tekintettel az Egyesült Államokban zajló, és gyorsuló fejleményekre” – mondta Maria Zaharova, a külügyminisztérium szóvivője. Itt nemcsak szórakozásról van szó, hanem kulcsfontosságú kapcsolattartásról. Pénzügyi, vagy az életüket és sorsukat érintő más kérdésről” – fűzte hozzá.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek