2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Éremeső Horvátországban a Csillagászati és Asztrofizikai Miniolimpián

Éremeső Horvátországban a Csillagászati és Asztrofizikai Miniolimpián

Horvátország tetején, 1000 m magasan, Zágráb fölött, a Red Cross Dorms adott otthont az idei Csillagászati és Asztrofizikai Miniolimpiának.

 

Horvátország tetején, 1000 m magasan, Zágráb fölött, a Red Cross Dorms adott otthont az idei Csillagászati és Asztrofizikai Miniolimpiának, melyen szomszéd barátaink középiskolás diákjaival, a horvát és a szlovén olimpiai csapattal mérhették össze tudásukat hazai kerettagjaink.

 

A tavalyi szlovén szervezést követően, idén Horvátország rendezte meg a már sok éve hagyománnyá vált Miniolimpiát, ahová a három ország 5 diákja, és csapatvezetőik kapnak meghívást, hogy a Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiához (IOAA) hasonló körülményekkel és feladatsorokkal megméressék a tudásukat.

 

Az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont támogatásával, június 30-án a korai órákban elindult a magyar csapat Zágrábba. Nem sokkal megérkezésüket követően a diákoknak lehetősége nyílt a gyönyörű panorámában gyönyörködniük a helyi Cable carral utazva. A belvárosba érve bepillantást nyertek a helyi pezsgő életbe, miközben a legnépszerűbb terek és nevezetességek érdekességeit mesélték el a helyi csapat segítői.

Mindeközben a csapatvezetők összeültek átbeszélni a hétvége verseny feladatait. Tiszta éjszaka elé nézve, a délután első fele az észlelési feladatsor átbeszélésével, korrekciójával, véglegesítésével és fordításával telt.

 

A városlátogatást követően a derült égre való tekintettel az előrejelzéseknek megfelelően lehetőség nyílt a távcsöves észlelés megtartására. Itt a versenyzőknek öt feladattal kellett megbirkózni: Két szabadszemesként egy égi háromszög területének és a Sheliak kontakt kettős fedési változócsillag fényességének megbecslése volt a feladat, emellett egy binokulárral a holdfázis, egy Newton-távcsővel pedig a Mizar-Alcor páros pozíciószögének meghatározása, valamint egy Schmidt-Cassegrain távcsővel az M3 gömbhalmaz felismerése, és méretének megbecslése volt a kitűzött feladat. Miután mindenki végzett, a diákok elmehettek pihenni, míg a csapatvezetőik a másnapi feladatsorokat ellenőrizték, véglegesítették, majd mindenki a saját nyelvére fordította.

 

Az elméleti-, és az észlelési forduló megvitatása és fordítása hajnalba nyúlóan elhúzódott. A munka remek, baráti hangulatban telt, ugyanakkor folyamatosan ütköztették véleményüket, és közös erővel törekedtek a lehető legjobb eredményre. Ez nemcsak az augusztusi nemzetközi diákolimpiára való minél jobb felkészítés igényének kielégítését jelentette, hanem cél volt a témakörök minél teljesebb lefedése, a tudás jó felmérése, valamint a változatos példák felsorakoztatása. A feladatsor, az atomfizika, a speciális relativitáselmélet, az optika, a szférikus csillagászat, az égi mechanika és a kozmológia témaköreit is felölelte.

 

A diákok a reggelit követően megírták a 3 órás elméleti, majd az ebéd után a szintén 3 órás adatelemzési fordulót is. Ez utóbbi rengeteg numerikus számolgatást igénylő feladatból állt. Mindkettő a régi korok (12. és 18. század) horvát csillagászatához kötődött, és akkori mérési adatok felhasználásával kellett az első feladatban a földpálya precesszióját és excentricitását vizsgálni, a másodikban pedig napfoltok pozícióméréseiből a Nap tengely körüli forgásának pályaparamétereit meghatározni.

 

A diákok számára véget ért a munka, míg a csapatvezetők kitartóan javították a feladatlapokat, hogy kiderüljön, ki milyen eredménnyel zárta a hétvégét. Varga Vázsony és Kertész Balázs, korábbi olimpikonok, a jelenlegi miniolimpia 2 team leadere elmondása alapján különösen jó volt látni, hogy a hazai csapat az átlagnál mennyivel szebben, követhetőbben dolgozott. Ezzel és az éremhatárok meghúzásával alig éjfél után már tudható volt a leaderek számára az eredmény.

Mindeközben a fiatalok vacsora után, pihenésképpen bepillantást nyertek a nyüzsgő zágrábi éjszakába, megkóstolhatták a környék egyik legimpozánsabb cukrászdájának fagylaltját, majd a szállásra vezető kanyargós, keskeny hegyi úton gyönyörködhettek a káprázatos panorámában. Visszaérkezésüket követően, az este további részében a csapat vezetőik és kísérőik társaságában egy vidám hangulatú kártyaparti mellett töltötte el a jól megérdemelt pihenését.

 

Másnap még az eredményhirdetést megelőzően, izgalmas feladat várta a diákokat, ugyanis a csapatverseny következett, melynek során a városban kirakott égitestek kicsinyített mását az instrukciók alapján meg kellett találni, majd az arányokat kiszámítani.

Ezt követően a Zágrábi Csillagvizsgálóban került sor az eredmények ismertetésére. A magyar delegáció kiváló teljesítményt nyújtott a versenyen.  Schmecz Blanka, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium végzős diákja és Elekes Dorottya, a budapesti Fasori Evangélikus Gimnázium 10. osztályos tanulója ezüstérmet szerzett. A 11. osztályos Horváth Zsóka, a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnáziumból és Vári Gergely Péter, a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumból bronzéremmel, míg Gulyás Kristóf, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolából dicsérettel térhetett haza.

 

Azonban a munka nem áll meg számukra, ugyanis pár nap pihenést követően folytatódik a diákok felkészítése Jászberényben az 1 hetes olimpiai felkészítő táborban, ahol mind a 10 kerettag részt vesz. A tábor végén a záróversenyt követően az is kiderül, ki az az 5 versenyző, aki az idei nemzetközi diákolimpián, Lengyelországban, képviselheti tudásával hazánkat.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…