2024. 07. 15. hétfő

Henrik, Roland
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Eredményesen szerepeltek a csillagászat fiatal bajnokai Lengyelországban nemzetközi diákolimpián

Eredményesen szerepeltek a csillagászat fiatal bajnokai Lengyelországban nemzetközi diákolimpián

Lengyelország ötvenkét ország csapatait látta vendégül a 16. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia keretében, immáron második alkalommal a sorozat kezdete óta. A magyar delegáció számára külön érdekesség, hogy a legutóbbi, 2011-es lengyel szervezéskor, először vett részt, és azóta is minden évben küld csapatot. 

Az akkor még diákként résztvevő Dálya Gergely most csapatvezetőként, míg Jäger Zoltán megfigyelőként is megtapasztalhatta az olimpiai feladatokat.

A magyar csapatot a diákok részéről a 10. osztályos Elekes Dorottya a budapesti Fasori Evangélikus Gimnáziumból, a 11. évfolyamos Horváth Zsóka a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnáziumból, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium végzős diákja, Schmercz Blanka, a szintén utolsó éves Sarkadi Sándor a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnáziumból és a 11. osztályos Vári Gergely Péter, a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákja alkotta. Az őket kísérő csapatvezetők Dr. Kovács József, az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium tudományos főmunkatársa, Dr. Dálya Gergely, a Genti Egyetem posztdoktor kutatója voltak, megfigyelőként pedig Dr. Jäger Zoltán, szintén ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium posztdoktora és Vincze Nikolett, az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont csillagászati diákolimpiai projekt koordinátora segítették a csapatot.

Hosszú utazás után, augusztus 10-én hajnalban megérkeztek a magyarok Katowice vasútállomására. Innen a helyi szervezők elszállították őket a diákoknak otthont adó 4 csillagos szállodába, Zawiercie-be, a Hotel Villa Verde-be. A közös reggelit követően a csapatvezetők is elutaztak a saját szállásukra, ami Szilézia hegyein, Wisłában, egy varázslatos panorámát nyújtó 5 csillagos szállodában, a Crystal Mountainben volt.

 

Az első napon lehetőség nyílt, hogy felfedezzék a környéket, és csobbanjanak egyet a medencében, kipihenjék az út fáradalmait a 30 fok feletti jakuzzikban vagy szaunákban.

Másnap délelőtt, mikor minden csapat megérkezett, a Katowicei Kongresszusi Központban a nyitó ceremóniával hivatalosan is elkezdődött a 2023-as Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia. A megnyitón lelkesítő beszédet mondott Prof. Aniket Sule, az IOAA elnöke mellett Marcin Krupa, Katowice polgármestere, és a fordulóknak otthont adó planetárium igazgatója, Stefan Janta.

 

A ceremónia után a diákok búcsút vettek csapatvezetőiktől, és technikai eszközeiket leadva, a külvilágtól elszigetelve visszatértek a Villa Verde hotelbe.

Eközben elindultak az IBM-ek, ahol az országok képviselői megkapják a feladatsorokat. Miután a csapatvezetők konszenzusra jutottak a feladatok angol szövegét illetően, jöhetett azok nemzeti nyelvekre történő lefordítása, ugyanis az esetleges félreértések elkerülése végett a versenyzők angolul és a saját nyelvükön is megkapták a feladatokat. A remek szervezésnek köszönhetően gördülékenyen ment a munka.

Az elkövetkező napokban a csapatvezetők végig beszélték a fordulók példáit, a diákok pedig megírták azokat.

Az elméleti feladatsor 13 példájára 5 óra állt a diákok rendelkezésére, amely során például azt kellett vizsgálnia a diákoknak, hogy a NASA bolygóvédelmi programjának keretében indított DART űrszonda kisbolygóba történő becsapódása mennyire változtatta meg annak pályáját.

Az adatelemzési feladatok során becslést kellett adni a Nagy-Magellán-felhő távolságára a törpegalaxisban az OGLE projektben detektált kettőscsillagok paraméterei alapján, amelyre 3 órájuk volt. A planetáriumban csillagokat és csillagképeket kellett felismerniük, és egy meteor áram radiáns pontját kellett meghatározni, míg az észlelés során a Szaturnusz holdjait kellett azonosítani, a Starlink-műholdak átvonulását megfigyelni, és egy távoli galaxisban felrobbant szupernóva koordinátáira és fényességére kértek becslést a feladatírók. A végleges eredmény szempontjából az utóbbi 2 forduló együttesen 25 százalékban, míg az elmélet 50, az adatelemzés pedig 25 százalékban számított.

A verseny azonban nem csak kemény munkából állt. A diákok számos szabadidős program keretében tudtak ismerkedni, barátságokat kialakítani a többi csapat tagjaival. Ezek az ismeretségek hosszú távon szakmai szempontból is meghatározóak lehetnek számukra a jövőben.

A csapatvezetők megcsodálhatták az elbűvölő tájat a Wisła mellett lévő czantoriai libegőzés során. A bátrabbak pedig kipróbálhatták a bobpályát is.

Mind a versenyzők, mind a csapatvezetők megismerkedhettek a bányászok életével a bányalátogatás során a Guido Szénbányamúzeumban, ahol a föld alatt 300 méter mélyen fogyasztották el ebédjüket. Emellett körbevezették őket a Sziléziai Planetárium és Csillagászati ​​Obszervatórium épületében, amely Lengyelország legrégebbi és legnagyobb planetáriuma.

A fordulókat és a javításokat követően elérkezett a nap, amikor a csapatok újra találkoztak vezetőikkel. A kulturális esten együtt vacsoráztak, ezután pedig minden diákcsapat bemutatta a saját műsorát. A magyar diákok a Pál utcai fiúk musicalből énekelték el a Grund című dalt Sarkadi Sándor gitár kíséretével.

Az utolsó IBM-en véglegesítették az érem határokat, ami alapján a szombati záró ceremónián kiderült a végső eredmény. Bebizonyosodott, hogy a magyar lányok nem csak szépek, hanem okosak is. Horváth Zsóka (Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium 11.) dicsérettel, Schmercz Blanka (ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium, Budapest, 12.) bronzéremmel és Elekes Dorottya (Fasori Evangélikus Gimnázium, Budapest, 10.) ezüstéremmel tért haza.

A munka azonban nem áll meg, szeptemberben újra indul az Athletica Galactica következő évada, amelyre a szervezők várják a csillagászat iránt érdeklődő, fizikából, matematikából és informatikából kiemelkedő diákok jelentkezését, hogy 2024 augusztusában Brazíliában is képviselhessék hazánkat a magyar csapat tagjai.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…