2024. 05. 26. vasárnap

Evelin, Fülöp
1 EUR 385 HUF
1 GBP 452 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Együtt énekelt a város a gyermekekért, a pedagógusokért, az oktatásért Miskolcon

Együtt énekelt a város a gyermekekért, a pedagógusokért, az oktatásért Miskolcon

A borongós, hűvös időjárás ellenére is diákok, szülők, nagyszülők. tanárok és miskolciak töltötték meg kedd délután a Szent István teret, hogy közösen elénekeljék a Mi vagyunk a Grund! című dalt a Pál utcai fiúk musicalből, ami a mostani oktatási tüntetések jelképévé vált. Az akció egy újabb kiállás volt a felmentett hermanos igazgatóhelyettes és a magyar oktatási rendszer megújítása mellett.

Újabb figyelemfelkeltő akciót szervezett a Miskolci Herman Ottó Gimnázium közössége, ezúttal a gyermekek világnapján, szeptember 20-án. Közös éneklésre invitáltak mindenkit, hogy így fejezzék ki szolidaritásukat az elitgimnázium leváltott igazgatóhelyettese, Dezsőfi György felé, illetve a magyar oktatás – sokak szerint – siralmas állapotára is fel kívánták hívni a figyelmet.

Hogy valós társadalmi problémáról beszélhetünk, erősíti az is, hogy – kortól és nemtől függetlenül – széles rétegeket megmozgat, és véleménynyilvánításra sarkall a téma. Több szépkorú is jelen volt a Szent István téren.

– Hogy miért jöttem el? Bár már nincs olyan gyermekünk, unokánk – legalábbis nem itt él, Magyarországon -, aki még tanulna, de én magam fiatalon pedagógusnak készültem, az szerettem volna lenni – magyarázta a nyugdíjaskorú Mária, miért tartotta fontosnak megjelenni a közös éneklésen. – Máshogy alakult az életem, de belül a mai napig él bennem a tanári pálya iránti szeretet. Átérzem tehát az oktatók helyzetét, és szolidaritást vállalok minden tanárral.

Az érzés közös, generációkat köt össze – Gabriella és Hella, a Herman diákjai hasonló érzelmekről nyilatkoztak lapunknak.

– Kiállunk a tanárainkért és az oktatásért. Azt szeretnénk, hogy az oktatóinknak, és így nekünk is jobb legyen a helyzetünk az iskolákban. Mindannyiunknak vannak tanár barátai, ismerősei, pontosan tudható, milyen nehéz helyzetben vannak jelenleg. Változásra van szükség – mondták. A gimnazisták egyébként elárulták, a kezdetektől nyomon követik az eseményeket; részt vettek a korábbi élőláncban és az azt követő vonuláson is.

– Nagyon szeretjük a felmentett igazgatóhelyettesünket, jó tanárnak és jó vezetőnek tartjuk, kiállunk mellette – tették hozzá.

Az országos munkabeszüntetéseknek egy kísérőrendezvénye volt a mostani, a szervezők szándéka az volt, hogy a társadalom szélesebb köreit bevonják, és elmondják nekik az oktatás évek óta húzódó problémáit.

– A szolidaritás kifejezése mellett ez egy jelzés is, hogy most már nagyon sürgős változásra van szükség az oktatási rendszerben – mutatott rá Pilz Olivér, a Herman tanára. – Azt szeretnénk, hogy ennek a változásnak a megalapozása átláthatóan és konszenzus alapján történjen, pártpolitikán felül álljon.

Azt is megtudtuk tőle, hogy kollégáját, Dezsőfi Györgyöt nem helyezték vissza az igazgatóhelyettesi pozícióba, és most már szöveges indoklást is kapott a felmentéséhez.

– Jelen állás szerint jogi útra fog terelődni az ügy, hiszen nem volt alapja a felmentésének. Sehol nincs ugyanis kimondva, hogy egy iskolavezető ne fejezhetné ki akár polgári engedetlenség útján az elégedetlenségét. Maximum etikai vétségről lehetne szó, nem volt tehát arányos a büntetés – szögezte le Pilz Olivér.

A közös éneklést Seres Ildikó színművész, tanár vezette (több színművész is jelen volt egyébként az éneklésnél – a szerző). Köszöntőjében a gyermekek világnapja kapcsán a tanuláshoz való jogot emelte ki.

– Anyaként, tanárként csak azt kívánhatom minden fiatalnak, hogy tanulóéveiket olyan csodálatos pedagógusok kísérjék, akikhez nekem volt szerencsém – fogalmazott, hozzátéve: ma Magyarországon sajnos napi szinten tapasztalhatjuk, milyen sok probléma van az oktatásban.

– A gyermekek, és így az ország jövőjének formálásában a család mellett a legmeghatározóbb elem az oktatás. Állapotának sürgős, de szakmailag megalapozott, széleskörű, és átlátható társadalmi vitában kiérlelt javítására van szükség. Ma ennek adunk hangot – szögezte le.

A szervezőktől megtudtuk, ha nem változnak a dolgok, akkor lesz folytatás, de részleteket egyelőre nem árultak el.Veres Pál polgármester

Mielőtt feloszlott volna a tömeg, a szervezők köszönetet mondtak Veres Pál polgármesternek, a Miskolci Földes Ferenc Gimnázium korábbi tanárának, igazgatójának a támogatásért, a Herman közösségének pedig a szervezésért.

Mint ismert, a tanár-diák közös akciók előzménye, hogy két héttel ezelőtt közel negyven hermanos tanár a polgári engedetlenség eszközéhez volt kénytelen nyúlni, mert – véleményük szerint – elvették tőlük a sztrájkjogot, megalázóan alacsonyak az oktatói fizetések, nincs megfelelő utánpótlás, miközben a tanári kar elöregedőben, többen elhagyják a pályát. Így aztán a tanárok terhei egyre nőnek.

Az egynapos akciónak alig pár nap múlva komoly következménye lett: a fenntartó tankerületi központ felmentette a polgári elégedetlenségben vezetőként részt vevő igazgatóhelyettest, Dezsőfi Györgyöt. A szóbeli indoklás szerint azért, mert szerepet vállalt a polgári elégedetlenség megszervezésében – ezt egyébként Dezsőfi tagadta. A többi tanár szintén levelet kapott a tankerülettől, amiben kilátásba helyezték kirúgásukat, amennyiben hasonló akcióra adnák a fejüket.

A történet itt nem ért véget: egy héttel a polgári engedetlenség után élőláncot szervezett a Herman közössége az iskolához. A szervezés olyannyira jól sikerült, hogy a gimnázium és a mellette álló tornacsarnok épületét is körülfonták a feketébe öltözött diákok, szülők, tanárok. Bőven ezer fölötti volt a létszám.

Az élőláncot vonulás követte, már a diákok szervezésében több százan mentek a Selyemrétre, a Miskolci Tankerületi Központhoz. Itt a diákok képviselői felolvasták petíciójukat, amit aztán le is tettek a tankerületi igazgató asztalára. Ebben egyebek mellett az igazgatóhelyettes felmentésének visszavonását, valamint az oktatás és a tanárok helyzetének javítását követelték.

A szeptember 12-i élőlánc és vonulás magas támogatottságát látva, illetve azért, mert ezek hatására nem történt változás egyik követeléssel kapcsolatban sem, szervezték meg a mostani akciót a gimnázium tanárai és diákjai.

Forrás: MINAP

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek