2024. 07. 15. hétfő

Henrik, Roland
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Egyetemisták modelljei segítenek megmutatni, miként hathat a globális klímaváltozás a mezőgazdasági vállalkozásokra

Egyetemisták modelljei segítenek megmutatni, miként hathat a globális klímaváltozás a mezőgazdasági vállalkozásokra

A Babeş-Bolyai Tudományegyetemről érkező csapat nyerte az első Morgan Stanley Quant Challenge adatelemző bajnokságot

 Múlt szombaton lezárult az először megrendezett Morgan Stanley Quant Challenge, a cég első, Magyarországon megrendezett versenye, ahol az adatelemzés és modellezés területén mérhették össze az erejüket a diákok. A vetélkedő során még tanuló egyetemisták és frissdiplomások olyan problémák megoldásában tehették próbára magukat, amelyekhez hasonlókkal a globális pénzintézet elemzői nap mint nap foglalkoznak Budapesten és más irodákban. A versenyre 121 csapat jelentkezett, és végül a Babeş-Bolyai Tudományegyetemről érkező csapat győzött.

Az első Quant Challenge során az induló csapatok olyan feladatot kaptak, amelynek keretében elemezniük kellett, milyen hatással bír a klímaváltozás egy képzeletbeli bank mezőgazdasági ügyfeleinek üzletmenetére. A diákoknak adatelemző és modellező készségeiket, matematika és statisztikai tudásukat használva múltbéli adatok alapján kellett megbecsülniük a jövőben várható terméshozamokat az időjárás függvényében. A selejtező forduló után a legjobb 8 csapat vehetett részt a 2 napos élő döntőben a cég székházában, ahol a klímaváltozás okozta kockázatokat kellett kezelniük két lehetséges időjárási forgatókönyv mentén.

Az alapos értékelést követően a Morgan Stanley budapesti központjának technológiai szakértőiből álló zsűri a Compacto nevű csapat munkáját találta a legjobbnak, amelynek diákjai az Babeş-Bolyai Tudományegyetem hallgatói. A komplex problémákra adott kreatív megoldásaik nagy hatással bírtak a zsűri tagjaira.

„Nagyon jól éreztük magunkat mindkét forduló alatt, a feladatok érdekesek voltak és kellőképpen nagy kihívást jelentettek. Különösen tetszett, hogy végre a gyakorlatban is kipróbálhattuk az egyetemen tanultakat, valós problémákra keresve megoldást. Köszönjük a szervező csapat munkáját, rendkívül színvonalas versenyt sikerült összehozniuk” – mondta el Péter Ákos, a győztes Compacto csapat egyik tagja.

Gyakornoki lehetőség

A résztvevők betekintést nyerhettek a Morgan Stanley budapesti irodájának munkájába, megismerve a gyakornoki- és álláslehetőségeket. A bank 2006-ban nyitotta meg magyarországi irodáját, és mára több mint 3 000 munkatárssal segítik a vállalat globális működését számos területen az informatikától a matematikai modellezésen, a pénzügyön és a kockázatkezelésen át az adatelemzésig. A győztesek, valamint a második és harmadik helyen végzett csapatok díjazásban is részesültek.

„A Quant Challenge egyedülálló lehetőséget biztosít a felsőoktatásban tanuló diákok és frissdiplomások számára, hogy gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek a kvantitatív elemzés területén, amely a Morgan Stanley-nél végzett mindennapi munkánk elengedhetetlen része – mondta el Fremda Balázs, a Morgan Stanley magyarországi irodájának HR vezetője. – Azért is örülünk ennek az együttműködésnek, mert sokszor látjuk, hogy ez a szakterület és főleg az itt zajló gyakorlati munka kevéssé ismert a diákok előtt. A verseny alatt lényegében néhány munkanapot töltöttek el az adatelemzők világában, így valós képet kaphattak arról, hogy milyen munka is zajlik a színfalak mögött egy nagyvállalat elemzőközpontjában. Örömmel láttuk az indulók tehetségét és lelkesedését, gratulálunk a Compacto csapatnak a győzelemhez és minden résztvevőnek a kemény munkájához. Izgalommal kísérjük figyelemmel a versenyző diákok további fejlődését és sok sikert kívánunk nekik karrierjükhöz.”

Partnerség 13 egyetemmel

A Morgan Stanley kiemelt figyelmet fordít az egyetemekkel történő együttműködésre. A budapesti iroda alkalmazottainak több mint 95%-a diplomás és számos kolléga rendelkezik MBA vagy PhD végzettséggel. A foglalkoztatottak jelentős része természettudományos, informatikai, műszaki és matematikai (STEM) területen végezte tanulmányait, míg egyharmaduk közgazdasági diplomával bír. A Morgan Stanley 13 egyetemmel áll partneri kapcsolatban Magyarországon. A széleskörű együttműködések kiterjednek gyakornoki programokra, különböző témákban tartott vendégelőadásokra, állásbörzéken és nyílt napokon való részvételre is. A cég évente több mint 100 szponzorációs megállapodás keretében támogat tudományos versenyeket (TDK és OTDK), konferenciákat és egyetemi tanszékeket. A Morgan Stanley emellett évente 200 diákot fogad szakmai gyakorlatra, akik közül sokan a cégnél folytatják karrierjüket a diplomaszerzés után.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek