2024. 06. 18. kedd

Arnold, Levente
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Dobrev Klára: „Fogd be a szádat, magyar dolgozó, különben kirúgunk” – üzeni Orbán kormánya

Dobrev Klára: „Fogd be a szádat, magyar dolgozó, különben kirúgunk” – üzeni Orbán kormánya

Dobrev Klára: erős Európára van szükség

 Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.

A három párt közös, 20 éve Európában című május elsejei ünnepségén a Városligetben a politikus azon véleményének adott hangot, jobboldali támadás alatt áll Magyarország uniós tagsága és a munka becsülete is. Hozzátette: bár Magyarország ott van Európában, a magyarok utazhatnak, tanulhatnak, vállalkozhatnak, de az ország szégyenpadra került, a magyarok keresik a legkevesebbet Európában, itt az egyik legalacsonyabb a nyugdíj, a legrosszabb az egészségügy, itt romlott a legjobban az oktatás, miközben soha nem látott pénzeső „zúdult” az országra. Ezt a pénzt „Orbán rokonsága, szomszédsága ellopta”, ezt nem szabad hagyni – hangoztatta.

Közölte, arról is szól június 9-i EP-választás: erősebb vagy a gyengébb Európa legyen. Kijelentette, hisz abban, hogy az erős Európa meg tudja védeni állampolgárait még a korrupt kormányokkal szemben is, még akkor is, ha a miniszterelnök egy keleti despotának hajbókol. A DK, az MSZP és a Párbeszéd szövetsége olyan erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormányával szemben kell megvédenie őket – rögzítette. Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett, még akkor is, ha Fidesz ezt nem akarja.

Ma Magyarországon tisztességes munkából nem lehet megélni – mondta. Szerinte a kormány tudatosan kiszolgáltatta a magyar munkavállalókat, most pedig egy újabb csodafegyvere van, azt mondja az elégedetlenkedő dolgozóknak, ha panaszkodnak, lecserélik őket olcsó Fülöp-szigeteki munkaerőre. „Fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk”, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya – hangoztatta. Kijelentette: Magyarországot ebből a jobboldali rémálomból egy baloldali, zöld, szociáldemokrata kormány tudja kihúzni. Akkor lehet itt egy tisztességes ország, ha visszaadják a munka becsületét, a tisztességes béreket, nyugdíjakat.

Pénz van rá, csak nem kellett volna ellopni – tette hozzá. Dobrev Klára kitért arra is, ma Magyarországon az emberek többségének „tele van a hócipője” Orbán rendszerével és politikájával. Egyedül azonban nem lehet sikert elérni. Ezért az ellenzék oldalán, aki együttműködik, annak van esélye Orbán rendszerét leváltani – jelentette ki. Szerinte mindenki, aki az ellenzéket gyengíti, megosztja, bántja, az Orbán Viktor rendszerét erősíti. Egy pillanatig nem fogja hagyni – folytatta – , hogy még egyszer valaki megossza az ellenzék erőit. „Együtt vagyunk és együtt fogjuk leváltani Orbán rendszerét” – fogalmazott.

Karácsony Gergely fővárosi főpolgármester azt mondta, hogy húsz évvel az uniós csatlakozás után keserédes az ünnep, mert bár meg kell becsülni és nem szabad elfelejteni, hogy „Európa legbékésebb, legfejlődőbb politikai szövetségének a részei vagyunk”, látni kell, hogy azok az országok, amelyekkel közösen csatlakozott az ország az EU-hoz, jobban éltek a lehetőséggel, hogy felemeljék a nemzetüket. Az Európai Unió sem tökéletes – érvelt Karácsony Gergely, hozzátéve, nekik épp az a bajuk vele, hogy nem elég erős, túl sokat ad az elitnek és keveset az embereknek, a tőke egységét hozta el, nem az emberekét. Hangsúlyozta, még erősebb Európát szeretnének, mert hisznek benne, hogy a magyar nemzeti szuverenitást éppen egy erősebb Európa adná meg.

„Egy parazitaállam soha nem fogja jól használni az európai uniós forrásokat”. Ezek a pénzek hiányoznak az oktatásból, az egészségügyből, Budapestről és a legkisebb magyar falvakból – mondta. Meg kell változtatni az államot, uralkodás helyett a szolgálatot kell választani, és meg kell erősíteni azt a politikát, amit az államon belül csak az önkormányzatok képviselnek. Az önkormányzatok szerinte sokkal jobban használják a forrásokat, mint a kormány – tette hozzá. A főpolgármester ígéretet tett arra, hogy az uniós forrásokból zöldíteni fogják a fővárost és elindítják az elmúlt harminc év legnagyobb lakhatási programját. Kijelentette, nem Brüsszelt akarják elfoglalni, hanem Magyarország „méltó helyét a világban, Európában, csakis Európában”. Június 9-én az emberek arról szavaznak, hogy akarnak-e egy Magyarország felemelkedését szolgáló, az ország történelmi esélyét kihasználó politikát, akarják-e, hogy az önkormányzatok legyenek az ország európai hídfőállásai, akarnak-e „mini-Dubajt Budapesten vagy inkább egy maxi-Budapestet helyette”?

Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke azt kérte, ne csak május 1-jén beszéljenek a dolgozó emberekről, a megbecsülésről, a tisztességes munkáról, hanem egész évben. A politikus ígéretet tett rá, hogy megerősítik a szakszervezeteket, mert – szavai szerint – a szakszervezet a munka világának, a társadalomnak az „immunrendszere”. Kijelentette, hogy nem akarnak olyan jövőt a gyermekeiknek, ahol a dolgozó embereknek nincs becsülete, de ennek megvalósításához bátornak kell lenni, mert 2010 óta egy olyan hatalom van kormányon, ami „meghajlítja a gerincet” és „félelmet ültet az emberek szívébe”.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek