2023. 01. 31. kedd

Marcella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 444 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • DK: Kósa Lajos beismerése után Vadai Ágnes betekintést kér a Pegasus-szerződésbe

DK: Kósa Lajos beismerése után Vadai Ágnes betekintést kér a Pegasus-szerződésbe

Kósa Lajos valószínűleg életében először mondott igazat, amikor több hónapnyi kormányzati tagadás és hazudozás után elismerte: a Magyar Állam valamely szerve valóban beszerezte az izraeli Pegasus-szoftvert, amellyel magyar politikusokat, újságírókat és üzletembereket figyeltek meg.

A beismeréssel azonban csak azt tudtuk meg, ami eddig is nyilvánvaló volt, a lényeget még nem: hogy mely minisztérium vagy szerv szerezte be a szoftvert – amely biztosan nem a Belügyminisztérium – és hogy mi áll a konkrét szerződésben.

A Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese, Vadai Ágnes azt kezdeményezi az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságánál, hogy betekinthessen a Pegasus-szerződésbe és a kémszoftver beszerzésével kapcsolatos titkosított iratokba; a bizottság által tárgyalt közbeszerzési mentesítés alóli kérelembe és ehhez kapcsolódóan a bizottság üléséről készült jegyzőkönyvekbe. Ezek mind olyan iratok, amelyeket azért nem láthatott a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság, mert a Nemzetbiztonsági Bizottság engedélye kell hozzá. A DK szerint Kósa Lajos beismerése után nincs értelme a további titkolózásnak, jogunk van megismerni a kémszoftverről szóló szerződést!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek