2024. 06. 23. vasárnap

Zoltán
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • DK: A Fidesz megakadályozta, hogy Iványi Gábor ügyét tárgyalja a Parlament Költségvetési Bizottsága

DK: A Fidesz megakadályozta, hogy Iványi Gábor ügyét tárgyalja a Parlament Költségvetési Bizottsága

A Parlament Költségvetési Bizottságának utolsó ülése után a bizottság ellenzéki tagjai tartottak közös sajtótájékoztatót. Varju László, a bizottság elnöke elmondta: a Fidesz delegáltjai, ahogy az elmúlt négy évben a megtartott ülések harminc százalékán, most sem vettek részt az ülésen, így megakadályozták, hogy az Iványi Gábor ügyében tett törvénymódosító javaslatról szavazzon a bizottság, amely arra tett volna javaslatot, hogy az állam fizesse ki a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség tartozását. 

Iványi Gábor elmondta: azzal, hogy az egyházától a Fidesz-kormány megvonta az egyházi státuszt, és nem fizették ki a Strasbourgi Bíróság szerint is járó támogatást, mintegy ezer ember munkahelyét és több ezer ember ellátását kockáztatja a kormány. Iványi hozzátette: minden adót hajlandóak kifizetni, de a NAV fegyveres lerohanását semmi nem indokolta. Iványi közössége mégis békével folytatja a munkáját, hogy legalább a munkatársak nettó fizetését ki tudják fizetni.

Bősz Anett, a DK frakcióvezető-helyettese, a Liberálisok elnöke a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: az, ami Iványi Gáborral történik, szimbóluma a Fidesz-kormány elhibázott szociális ellátórendszerének és gazdaság-, valamint társadalompolitikájának. A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség lerohanása is megmutatta, hogy ez a hatalom nem csak gőgös, de cinikus és igazságtalan is. Az egyesült ellenzék azért is dolgozik, hogy véget vessünk ennek – jelentette ki a politikus.

Potocskáné Kőrösi Anita, a Költségvetési Bizottság jobbikos tagja arra hívta fel a figyelmet: a magyar forint 12 százalékkal rosszabbul teljesít, mint a román lej, ahogy a cseh korona és a lengyel zloty is jobban tejesít a magyar fizetőeszköznél. Mesterházy Attila szerint a kormánynak nem gyengíteni, hanem erősíteni kellene Iványi Gábor elesett emberekért végzett munkáját. A Költségvetési Bizottság MSZP-s tagja arról is beszélt: szabadesésben van a magyar forint, ezért Matolcsy Györgynek lépnie kell a forint védelme érdekében, ahogy a gazdaságpolitika változására is szükség lenne egy kiszámíthatóbb, stabilabb fizetőeszközért, amit csak kormányváltással érhetünk el – tette hozzá Mesterházy Attila.

Varju László a sajtótájékoztatót azzal zárta: a forint zuhanása is mutatja, hogy az Orbán-kormány alkalmatlan bármiféle válságkezelésre, Matolcsy György jegybankelnök pedig alkalmatlan a probléma megoldására, ezért is kell kormányt váltanunk április 3-án.

A sajtótájékoztatót a Demokratikus Koalíció Facebook-oldalán is közvetítettük: https://www.facebook.com/dk365/videos/1661827990815886

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…