2024. 06. 15. szombat

Jolán, Vid
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • DK: A Fidesz leszavazta az ellenzék alaptörvénymódosítását, hogy csak népszavazással lehessen kilépni a NATO-ból

DK: A Fidesz leszavazta az ellenzék alaptörvénymódosítását, hogy csak népszavazással lehessen kilépni a NATO-ból

Sebián-Petrovszki László, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője, az Igazságügyi bizottság tagja az Igazságügyi bizottság ülését követően tartott sajtótájékoztatót követően arra emlékeztetett, hogy a magyar nép 1997. november 16-án népszavazáson döntött arról, hogy a NATO tagja lesz, és ezzel biztosítja hazánk biztonságát és a békét.

A népszavazáson több mint négyötödös többsége volt a csatlakozásnak, a referendumon részt vettek 85%-a szavazott arra, hogy NATO-tagok legyünk. Mégis, a fideszes alaptörvény a jelenlegi formájában lehetővé teszi, hogy Orbán Viktor akár az emberek megkérdezése, népszavazás kiírása nélkül, egyetlen parlamenti szavazással úgy döntsön, hogy Magyarország elhagyja a NATO-t.

A Demokratikus Koalíció és az egységes ellenzék, az Egységben Magyarországért ezért alaptörvénymódosítást kezdeményezett, hogy csak akkor lehessen kilépni a NATO-ból, ha erre a magyar nép népszavazáson ad felhatalmazást. A Fidesz azonban leszavazta az  ellenzék javaslatát, és ezzel az orosz érdeket választotta a magyar helyett. Orbán Viktor továbbra is azt szeretné, ha a magyarok megkérdezése nélkül is kiléptethetné hazánkat a NATO-ból, ha a Kremlből ezt kéri tőle a főnöke. Ez egy történelmi döntés és történelmi szégyen, ilyet csak orosz bábkormányok csinálnak a saját hazájuk ellen. Mi, az Egységben Magyarországért továbbra is az EU-t és a NATO-t tartjuk elsőszámú szövetségeseinknek, hiszen Ukrajna példáján látjuk, hova vezet, ha egy ország nem élvezi a NATO védelmét – mondta zárásként a DK pártigazgatója.

Sebián-Petrovszki László és az ellenzék témában tartott sajtótájékoztatóját a DK Facebook-oldalán is közvetítettük: https://www.facebook.com/dk365/videos/246274197601496/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek