2024. 02. 23. péntek

Alfréd
1 EUR 387 HUF
1 GBP 452 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Bencze János: A víz veszélyes fegyver és lesz, aki fegyvertelen

Bencze János: A víz veszélyes fegyver és lesz, aki fegyvertelen

„Adva van egy hatalmas vízgyűjtő területekkel rendelkező, nagy vízhozamú folyó az országod területén. Mihez kezdesz vele?” Tette fel a kérdést az élet Magyarország és a szomszédos országai vezetőinek. A környező országok kivétel nélkül azt válaszolták, hogy „duzzasztóműveket építek rá, hogy megfogjam és visszatartsam a vizét”. Nálunk viszont valami furcsa és megmagyarázhatatlan okból nem ez a válasz született…

 

A szakemberek legalább két évtizede tudják, hogy baj van. Mégsem tettünk meg mindent az elmúlt időszakban a vízvisszatartásért. Miért? Miért voltunk „okosabbak” a mögöttünk álló évtizedekben a szomszédos országoknál? Ha az elsődleges cél az áramtermelés, a másodlagos hasznok akkor is jelentkeznének, úgymint az öntözővíz biztosítása és a talajvíz szinten tartása.

 

A vízmegtartás és az öntözés kérdése messzebbre mutat, mint elsőre gondolnánk. Azt figyelembevéve pedig, hogy a Fidesz szakemberei mindent patikamérlegen számolnak, ami véletlennek vagy trehányságnak tűnik, az sem az. Nincs ez másként a vízgazdálkodással sem.

 

A hatalomra kerülésük után az állami földbérletek „újraosztásával” gyakorlatilag kivégezték és tönkretették a legtöbb állattartó kis- és középgazdálkodót. A földvásárlási törvénnyel pedig ellehetetlenítették azokat, akik hektárról hektárra kuporgatták össze a pénzüket. Őket a tőkeerős NER oligarchák könnyűszerrel és röhögve licitálták túl. A támogatások haveri kézbe juttatásával lényegében ellehetetlenítettek mindenkit, aki nem a saját üzleti köreikhez tartozik. Nekik kedvez továbbá a magas élőmunkaigényű mezőgazdasági ágazatoknál fellépő munkaerőhiány is, hiszen rosszabb esetben bérlemény, jobb esetben tulajdon formájában jutnak további földterületekhez.

 

A mostani aszályba belerokkanó gazdák előtt is alapvetően két út áll: vagy eladósodnak (ugye ismerős 1945 előttről?) vagy megszabadulnak a földtől. Aki pedig foggal-körömmel ragaszkodik minden négyzetméternyi földjéhez, ellene be fogják vetni a vizet mint fegyvert.

 

Hogy ez pontosan mit is jelent? Ismerve a Fidesz gondolkodását, a recept a következő lesz: az öntözővizet stratégiai fontosságúvá fogják nyilvánítani, majd kijelölik azokat a nemzetstratégiailag kiemelt mezőgazdasági területeket, amik elsőbbséget fognak élvezni a vízhez jutásban. A lista végén szereplőknek pedig, akik a tervek szerint csak tíz év múlva jutnának öntözővízhez, csupán egy választásuk marad: megszabadulnak a földjeiktől.

 

Így lehet az életadó és nélkülözhetetlen vízből fegyvert csinálni, amit a Fidesz kénye-kedve szerint tud majd bevetni bárki ellen, akivel szemben az érdekei megkívánják. A legrémisztőbb pedig, hogy a fenti gondolathoz a kormánynak minden eszköz a rendelkezésére áll, hogy a tervét pillanatok alatt véghez vigye.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nem megfelelő orvostechnikai eszközök behozatalát hiúsította meg, ezzel védve a hazai piacot az állampolgárok életé…