2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Az Andrada ne indítson semmilyen külön eljárást, csak tartsa be a hazai rendeleteket!

Az Andrada ne indítson semmilyen külön eljárást, csak tartsa be a hazai rendeleteket!

A szlovén tulajdonosi hátterű cég, az Andrada saját közleménye szerint visszavonta az alsózsolcai újrahasznosító létesítésére vonatkozó engedélykérelmét.  A vállalat Alsózsolca határába szándékozott akkumulátor-feldolgozó üzemet kormányzati támogatással létesíteni. 

Az előzetes vizsgálati eljárás helyett a vállalat – megelőzve a hatóság esetleges ilyen irányú kérését – környezeti hatásvizsgálati eljárást indít. Ezt a bejelentést Csöbör Katalin és a balliberális ellenzéki pártok is sikerként kommunikálják, holott semmi nem történt, csak a kedélyeket szeretnék csillapítani időhúzással.

A Mi Hazánk Mozgalom továbbra is fenntartja álláspontját és elvárja, hogy a cég tartsa be a hazai vízbázisvédelmi törvényeket, rendeleteket, amelyek szerint a tervezett beruházás helyszíne a 219/2004. számú Kormányrendelet alapján „vízbázisvédelmi védőterület” érzékenységi alkategóriába sorolható. „A felszín alatti víz állapota szempontjából érzékeny területeken levő települések besorolásáról szóló módosított 27/2004. KvVM rendelet” alapján pedig Alsózsolca „fokozottan érzékeny”, továbbá „kiemelten érzékeny felszín alatti terület” besorolással rendelkezik.

Így a szabályozások alapján ezen a területen tilos:
– erősen mérgező, vagy radioaktív anyagok előállítása, feldolgozása, ilyen hulladékok tárolása, lerakása,

– illetve veszélyeshulladék-lerakó és ártalmatlanító létesítése, üzemeltetése
Eszerint Alsózsolca határában, az Andrada cégcsoport és a kormány által tervezett üzem semmilyen körülmények között nem működhet!

Szajlai János, a Mi Hazánk Energetikai kabinetjének alelnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…