2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • Amerikai vezérkari főnök: az USA nemzetbiztonsági érdekei forognak kockán Ukrajnában

Amerikai vezérkari főnök: az USA nemzetbiztonsági érdekei forognak kockán Ukrajnában

Washington, Brüsszel, Moszkva, Minszk, 2021. december 3. péntek (MB)

Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője csütörtökön azt mondta a Reuters hírügynökség tudósítójának, hogy Ukrajnában „Az Egyesült Államok és a NATO-tagállamok jelentős nemzetbiztonsági érdekei forognak kockán”. Kijelentése egy nappal az után hangzott el, miután Putyin orosz elnök törvényes garanciát kért a NATO-tól arra, hogy abbahagyja terjeszkedését Keletre – jelentette a Magyar Békekör tudósítója pénteken.

A jelekből arra lehet következtetni, hogy a nyugati szövetségi rendszer nem mond le Ukrajna NATO-ba történő bevonásáról, sem arról a szándékáról, hogy közép-hatótávolságú nukleáris fegyvereket telepítsen az egykori szovjet köztársaság területére. Jelenleg is telepít erőket és hadi felszerelést Oroszország határaira, és ukrán fegyveres erőt vontak össze a Donbasznál.

Stockholmban csütörtökön tartott megbeszélésén Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszternek, hogy szeretné kristálytisztán leszögezni: „kategorikusan elfogadhatatlan, hogy szomszédjainkat az Oroszországgal való konfrontáció hídfőállásává változtassák, s NATO-erőket vessenek be a biztonságunk szempontjából stratégiailag fontos régiókban”.

A Békekör tudósítója arra következtet a kelet-nyugati viszonyban tapasztalható legújabb fejleményekből, hogy a nyugati szövetségi rendszer az Oroszországgal és Kínával szembeni fokozott szembesülés mellett döntött abban a reményben, hogy úrrá tud lenni világgazdasági térvesztésén, a katonai erőviszonyok Kelet javára történt módosulásán, az energiaválságon és a menekültválságon. Erre enged következtetni, hogy újabb szankciókat foganatosított Fehéroroszország ellen, és falat húz fel a lengyel-fehérorosz határon.

A belarusz külügyminisztérium máris tudatta, hogy „megfelelő választ” ad a szankciókra. Mint már jelentettük, kilátásba helyezte a területén át Nyugat-Európába vezető Jamal gázvezeték lezárását. „Még mindig arra intjük az európai politikusokat, hogy gondolják meg, mit tesznek” – áll a minszki közleményben.

A moszkvai külügyminisztérium csütörtöki közleménye szerint “A hidegháború vége óta Oroszország újabb és újabb ígéreteket kapott arra vonatkozóan, hogy a NATO joghatósága és csapatai egy centimétert sem mozdulnak Keletre. Ígéreteikről egytől-egyig megfeledkeztek, nem váltották valóra őket. Ennek következménye a jelenlegi siralmas európai biztonsági helyzet. A megoldás egyetlen módja, ha közösen dolgozunk ki olyan hosszú távú megállapodásokat, amelyek megakadályozzák a NATO további keleti terjeszkedését és a minket fenyegető fegyverrendszerek bevetését az orosz határok közvetlen közelében. Mi abban bízunk, hogy megállapodás születik”.

A Magyar Békekör arra kéri Orbán Viktor kormányát, hogy keletinyitás-politikájának szellemében segítse elő ennek a megállapodásnak a tető alá hozását azzal, hogy közben jár érte NATO-szövetségeseinél. A Békekör arra is felszólította a kormányt, hogy Magyarország békéje és biztonsága érdekében továbbra is emeljen vétót Ukrajna NATO-felvétele ellen.+++

Lásd: https://bekekor.wordpress.com/2021/12/01/oroszorszag-torvenyes-garanciat-ker-a-nato-tol-hogy-abbahagyja-keleti-terjeszkedeset/

 

Kiadta: Magyar Békekör

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek