2021. 09. 17. péntek

Zsófia
1 EUR 351 HUF
1 GBP 412 HUF

Aláírták az LMP Zöld Garancia Programját

Budapest, 2021. július 31., szombat (MTI) – Az LMP két társelnöke és Karácsony Gergely, a párt által támogatott miniszterelnök-jelölt aláírta a radikális fordulatot ígérő Zöld Garancia Programot az ellenzéki erő 51. kongresszusán, szombaton Budapesten.

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke az eseményen azt hangsúlyozta: a zöldek komplex, összefüggő rendszerként tekintenek a társadalomra, a környezetre és a gazdaságra.
A politikus arról beszélt, céljaik közé tartozik élhető településeket, tiszta levegőt, egészséget, békét, nyugalmat biztosítani az embereknek, eközben pedig nemet mondanak minden – akár keletről, akár nyugatról érkező – függőségre, kiszolgáltatottságra, kizsákmányolásra.
Bármilyen szelídek is ezek a célok, nagyon is meg kell küzdenünk értük – jegyezte meg Kanász-Nagy Máté, hozzátéve, az LMP-nek az elmúlt harminc évvel szemben kell alternatívát nyújtania, és a mindennapi konfliktusokba is lelkiismeretesen, bátran beszállva keményen kiállni álláspontja mellett.
A gyökeres zöld fordulat szükségességét hangsúlyozva kiemelte, a növekedési hajsza a bolygónk mellett a lelkünket is megmérgezi. Megjegyezte, az LMP a jövőre felálló kormány “zöld lelkiismerete” akar lenni.
Schmuck Erzsébet, a párt másik társelnöke azt hangoztatta, hogy az utóbbi években Európa-szerte megerősödött a zöld gondolat és az azt képviselő pártok támogatottsága, Magyarországon is nőtt a környezeti érzékenység és tudatosság.
Bebizonyosodott, hogy az eddigi politikák nem tudják kezelni az emberiség előtt álló legnagyobb kihívásokat, így a klímaválságot és az ökológiai válságot – indokolt az ellenzéki politikus.
Szerinte amit ezen a területen 2010 óta a kormányzat tett, az “óriási csapást jelentett hazánk környezetvédelmére, természetvédelmére”, hiszen “a klímaváltozás megfékezése helyett a kormányzat folyamatosan önmagát fényezte”, nem a klímatudatosságot emelte, hanem Brüsszelben is az autóipar érdekeit védte.
Magyarország jövőjéhez zöld út vezet, de ehhez az úthoz egy zöld miniszterelnökre van szükség – jelentette ki, hozzátéve, hogy a posztra Karácsony Gergely az alkalmas személy.
Karácsony Gergely főpolgármester, a párt miniszterelnök-jelöltje – az LMP nevére utalva – arról beszélt, lehet más a politika, “de most már legyen is más”.
Hangsúlyozta, nemcsak bevinni kell a parlamentbe a zöld politikát, formálni a közéleti gondolkodást, hanem a kormányváltás ügyének és az ország újraegyesítésének élére kell állniuk a zöldeknek.
Hozzátette, a magyar ellenzéknek “Európa legcinikusabb, leghazugabb és a legtöbb politikai eszközzel, erőforrással rendelkező rendszerét” kell leváltania, egyszerre kezelve a demokratikus, az ökológiai és a szociális válságot, amelyek közül az utóbbi miatt “Magyarország ma Európa szegényháza tulajdonképpen”.
Ezt a három válságot nem lehet külön megoldani, ez ugyanaz a válság – jelentette ki, majd arról beszélt, hogy nem néz szembe a kormányzat a valódi gondokkal, hanem csinál helyettük álproblémákat.
Karácsony Gergely fő célnak azt nevezte, hogy “igazi, a jövőt építő zöld kormányzás” kövesse a 2022-es kormányváltást.
Az aláírás után a tanácskozás zárt körben folytatta munkáját.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Veres Pál Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere tart lakossági fogadóórát 2021. szeptember 22-én szerdán 14:00-tól 17:00 óráig a Városháza harmadik …

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum