2024. 06. 12. szerda

Villő
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • A Kétfarkú Kutya Párt városszépítő és közérzetjavító kezdeményezései BAZ megyében

A Kétfarkú Kutya Párt városszépítő és közérzetjavító kezdeményezései BAZ megyében

Miután egy mószerolási kísérletet is lelepleztünk, a Kutyapárt minden Borsod megyei jelöltje indulhat a választáson. A helyiek támogatásával nem csak ez jött össze idén, hanem számos városfelújító, street art és társadalmi kezdeményezés is, a kampánypénzek szétosztása pedig még mindig tart. 

 

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) minden Borsod-Abaúj-Zemplén megyei jelöltjének sikerült összegyűjteni az április 3-i választáson való induláshoz szükséges ajánlásokat. Közülük a legismertebb a 4. OEVK jelöltje, Huba. Huba két kutyajelöltünk egyike, akinek célja, hogy egy igazságosabb világban élhessünk, ahol a gazdáink mindig ráérnek pocakot vakarni, és játszani velünk, és ahol mindig kapunk abból, amit a gazdáink esznek.

 

Azzal együtt is sikerült összegyűjtenünk az induláshoz szükséges érvényes ajánlásokat Borsodban, hogy ismeretlenek vélhetően lopott adatokkal kitöltött ajánlóívekkel próbálták befeketíteni a párt hírnevét. A csalási kísérletet Kiss Gábor miskolci jelöltünk időben gyanúsnak találta, az ajánlóíveket pedig érvénytelenítette.

 

A borsodi lakosság támogatását nemcsak az ingyen sör minden háztartásba való bevezetésével háláljuk meg: az elmúlt évben is számos akcióval tettük élhetőbbé és élvezhetőbbé a környéket. A megvalósult projekek szépek, viccesek és hasznosak – lehetőleg mind egyszerre, de legalább kettő ezek közül.

 

Alsózsolcán például a lakók 2021 elején felhívták a figyelmünket arra, hogy illegális önkormányzati szemétlerakó épült egy Natura 2000-es magánterületre (a tulajdonos egy közeli településen élő nyugdíjas hölgy). A beruházáshoz felhasznált szemetet az önkormányzat a főút mellől szállíttatta oda a házak és a Sajó mellé közmunkásokkal. Az önkormányzatnál csak azt sikerült elérnünk, hogy felszólították a tulajdonost a szemét eltüntetésére. Miután hivatali úton nem sikerült előbbre jutni, a Kutyapárt pénzt kezdett gyűjteni a szeméthegy felszámolására. (Eredetileg játszóteret terveztünk a területre, ami a kupac tetején problémás lenne.)

 

2021-ben több városfelújító akciót is sikerült kiviteleznünk. Miskolcon felújítottuk a Dr. Ámbédkar Iskola kerítését, a Népkertnél padot (Kutyika-mintás – esetünkben a pártlogó szerencsére dekorációs elemként is helytáll), az Amfiteátrumnál és a Szentpáli utcában pedig szemeteseket tettünk használhatóvá. Látványsörcsapot nyitottunk az Avas Szálló víztározóján. (Ez a tervek szerint alapvető eleme lesz a lakossági ingyensörhálózatnak.) Emléktáblával (Dr. Bontott Műkő) hívtuk fel a figyelmet az évek óta folyamatosan omladozó vakolatra a Széchenyi István utcában.

 

Sajóivánkán felújítottunk és otthonossá tettünk egy kidőlt-bedőlt ősrégi buszmegállót. Emléktáblát is avattunk a nevezetes helyszínen, ugyanis „Ebben a buszmegállóban még soha nem történt semmi különös”.

 

Street art alkotásainkkal a megye több pontján is találkozhattok. Négyszínfestett járdaszakaszaink jóval tartósabbnak bizonyulnak, mint az önkormányzati bicikliút-felfestések. (Ezeken is látszik, hogy a költség/tartósság fordítottan arányosak.) A Miskolctapolcai úti örökzöld jelzőlámpánál – ami folyamatosan zölden világít – koszorút és Soros-pénzeket helyeztünk el. A Bertalan utcai buszmegállóban, Miskolcon, a várakozók légpárnás polietilén védőfólia (na jó: pukifólia) pukkasztgatásával nyugtathatják az idegeiket, amíg nem jön a busz. Pac-manekkel próbáltuk felzabáltatni még a kátyúkat is, de csatornafedélként is bevetettük őket a Palóczy László utcában. A lillafüredi kisvasút nyomvonalát pedig végigfújtuk Basky jól ismert kisvonatos grafikájával.

 

Szerveztünk társadalmi összefogásokat is, valamint 2018 óta minden évben megrendezzük az intergalaktikus tanszergyűjtő akciónkat. 2022. januárban (köszönhetően a rengeteg támogatónknak) két borsodi településen is tudtunk segíteni. 200.000 forint jutott Szendrőre, amiből a Matura Alapítvány a helyi gyerekeket látta el tanszerekkel. További 200.000 forint jutott Gagybátorba, ahol a Hiányzó Láncszem Alapítvány lendítette fel az oktatást.

 

Tavaly félmillió forintnyi adományt sikerült eljuttatnunk két településre is. Az adomány egyik feléből Szendrőre küldtünk tartós élelmiszereket, másik feléből pedig vissi családoknak vásároltunk be. Gyereknapra az Age of Hope-pal szerveztünk programot Vissen, ahol veteményest készítettünk, lufikat hajtogattunk, vittünk játékokat és még a helyi Jurassic Parkban is jártunk.

 

Most ért záró szakaszába a Rózsa Sándor II. Népi Közpénz Tékozló Alap, azaz RÓSÁNÉKATÉKA, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 2022-es kampánypénzének elköltésére kiírt pályázata. A 2. fordulóba jutott 134 projekttervből 3 található Borsod megyében, ezek végül nyertek is:

  • Kiliándéli fejlesztések – egy közösség, amely környezetvédelmi és társadalmi projektekkel teszi jobb hellyé Miskolc legzöldebb városrészét,
  • LyukóTyúk – amelynek elsődleges célja a társadalom peremére szorult családok, és ezen belül a gyerekek segítése és támogatása Lyukón,
  • Tavaszváró Laksaparti és közösségi motyókölcsönző – esemény és közösségi kezdeményezés Dédestapolcsányban.

 

Ingyenes eseményeinkre szeretettel várunk mindenkit, például az Antirasszista Világnapra március 21-én, Miskolcon, és az I. B-A-Z Megye Új Középpont Áthelyező/Avató Fesztiválra április 2-án. Valószínűleg most mindenki oldalát fúrja a kíváncsiság, hogy vajon hol avatjuk fel az új Középpontot, pedig valójában minden út Pere-Felsődobszára vezet.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Igent mondott a kockázatra egy borsodi esküvőiruha-szalon tulajdonosa, aki a működés több adózási szabályát is felrúgva szolgálta ki ügyfeleit. Nem le…
„Kétkezes kapaszkodó”
Több mint ezer hamis játékkonzollal pakolták plafonig azt a kamiont, amit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei Gyul…