2024. 05. 24. péntek

Eszter, Eliza
1 EUR 387 HUF
1 GBP 454 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • A józanész közbeszólt – finomítottak a védett terülteken történő fakivágás szabályain

A józanész közbeszólt – finomítottak a védett terülteken történő fakivágás szabályain

Felelőtlen és átgondolatlan döntéssel módosította még augusztus elején a kormány a fakivágásra vonatkozó szabályozást, ezzel lehetővé téve, hogy akár természetvédelmi területeken is tarvágások történjenek.

 

Az intézkedés azonnal erős tiltakozási hullámot váltott ki, mind a zöld szervezetek, mind a civilek, mind a felelősségteljesen működő szakmai szervezetek körében. A természeti értékek megóvására való törekvésekről, a lehetséges együttműködésről, a közös fellépésről Varga Andrea, Miskolc MJV alpolgármestere személyes találkozón egyeztetett Mirkóczki Ádámmal, Eger polgármesterével a bükki erdők megvédése érdekében.

 

A találkozón megállapodtak egy egyeztető fórum közös kezdeményezéséről a Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal, az Egererdő Zrt., az Északerdő Zrt. valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és a Heves Megyei Kormányhivatal képviselőivel annak érdekében, hogy megóvják az esetleges illegális és túlzott fakitermeléstől a Bükk erdeit, és közösen megteremtsék annak feltételeit, hogy szabályozott keretek között eleget tudjanak tenni a várhatóan megnövekedő tűzifaigényléseknek is.

 

Varga Andrea alpolgármester mindemellett már korábban indítványt nyújtott be az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának, nyílt levelet írt Novák Katalin jelenlegi és Áder János volt köztársasági elnöknek, hogy meghallva a civilek, a természetvédők és a tiltakozó emberek sokaságának szavát, akadályozzák meg az értelmetlen, indokolhatatlan és megbocsáthatatlan pusztítást a magyar erdőkben. 

Varga Andrea egyértelművé tette azt is, hogy Miskolc város vezetése nem engedi saját erdőinek tarvágását és továbbra is a legszigorúbb törvényi előírásokat alkalmazza.

 

Úgy látszik, a józanész és a civil ellenállás szavai végül meghallgatásra találtak, egy augusztus 16-án megjelent miniszteri utasítás szerint ugyanis mégsem lehet természetvédelmi vagy Natura 2000 területen tarvágást végezni.

 

A jogszabály úgy fogalmaz, hogy „természetvédelmi vagy Natura 2000 elsődleges rendeltetésű, őshonos fafajokból álló természetes erdőnek, természetszerű erdőnek vagy származékerdőnek minősülő természetességi állapotú, az erdőfelújítási kötelezettségre vonatkozó célállományt alapul véve természetes mageredetű erdőfelújításra alkalmas erdőben” nem végezhető tarvágás.

 

Varga Andrea alpolgármester jelezte, hogy a bejelentés komoly sikert jelent az eredeti tervekhez képest, azonban a magyar erdőket és a Bükk fáit továbbra is meg kell védeni, és minden lehetséges eszközzel meg kell akadályozni a kormány eredeti terveihez hasonló átgondolatlan és akár helyrehozhatatlan károkat is okozni képes intézkedéseket. Az alpolgármester kiemelte, hogy ebben az eredményben óriási szerepe van, annak a lakossági, civil és szakmai összefogásnak, amely az elmúlt napokban kialakult. 

A városvezető köszönetét fejezte ki a miskolciaknak a Bükk védelmében való kiállásukért!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Költözz költséghatékonyan!
Minden ember törekszik arra, hogy pénzügyeiben tudatos legyen: igyekszünk beosztani azt, amink van. Ha vásárolunk valamit, mindig tekintettel vagyunk …