2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • A Békemenetet szervező CÖF pénzügyeiről nyilatkozott elnöke, Csizmadia László

A Békemenetet szervező CÖF pénzügyeiről nyilatkozott elnöke, Csizmadia László

Megőrizzük pénzügyi függetlenségünket – mondja a Civil Összefogás Fórum (CÖF) kuratóriumi elnöke, mely idén 70 milliót kapott a Fidesz pártalapítványától. A Gulyáságyú Média írt róla először, hogy a békemeneteket szervező CÖF alapítványa, a Civil (CÖKA) idén eddig 70 millió forinthoz jutott a Fidesz közpénzből működő pártalapítványától, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumának (Kövér László, Gulyás Gergely és Kavecsánszki Ádám) februári döntése nyomán. A cikk nyomán felmerülő dilemmákat kérdések formájában megosztottuk a CÖF-CÖKA elnökével, Csizmadia Lászlóval, aki részben reagált is azokra.

A CÖKA tavaly 65 millió Ft-hoz, 2021-ben2020-ban és 2019-ben pedig egyaránt 60 millió Ft-hoz jutott SZPMA-tól. (Kicsivel lejjebb, cikkünk negyedik fejezetének végén megtalálja az elmúlt néhány év táblázatos összesítését.)

Lapunk rákérdezett a CÖF-nél, hogy milyen módon volt szükséges pályázniuk a Polgári Magyarországért Alapítványnál és hogy pontosan miképp’ működik a pályázás folyamata, ám erre nem válaszoltak.

Arra a felvetésünkre, hogy mivel érdemelték ki, hogy messze a legnagyobb összeget, az idén eddig szétosztott pénz 75%-át ők nyerték, a CÖF-CÖKA elnöke, Csizmadia László azt írta lapunknak, hogy ők tulajdonképpen nem is tudják, hogy a Polgári Magyarország Alapítvány pályázatának hány százalékát nyerték el.

Szellemi honvédők a CÖF-CÖKA egyik rendezvényén. Jobb oldalt elöl fejhallgatóval Csizmadia László kuratóriumi elnök.

Függetlenség közpénzszázmilliókból

Csizmadia azt is fontosnak tartotta leszögezni lapunknak küldött válaszában, hogy a békemenetekre a Fidesz pártalapítványától származó támogatásból nem költenek, valamint hogy támogatásaik „meghatározó része” a magánszférából érkezik. (A valóságról cikkünk utolsó fejezetében olvashat.)

Az elnök az állami cégektől származó bevételeikről úgy nyilatkozott, hogy „üzleti alapon várják a szerződéses kapcsolatokat, szponzorálási formában”.

„Hisszük, hogy a civil függetlenség megőrzésének egyik alapja a vállalkozási szerződésekből fakadhat”

– jelentette ki Csizmadia László, aki által képviselt szervezet az Átlátszó összesítése szerint 2016-ban az állami tulajdonú Magyar Villamos Művektől (MVM) 508 millió forinthoz jutott, majd 170 milliót kaptak az állami tulajdonú lottóvállalat, a Szerencsejáték Zrt. leánycégétől, aztán tavaly 25 millió forintot a szintén állami Magyar Fejlesztési Banktól (MFB) és még 40 milliót a Szerencsejáték leánycégtől. Tavaly a Szerencsejáték Zrt. további 70 millió Ft-ot biztosított nekik, az állami tulajdonú Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pedig további 3 milliót.

Lesz-e idén békemenet?

Egy idei lehetséges békemenetre vonatkozó kérdésünkre úgy válaszolt a CÖF elnöke, hogy amennyiben „szellemi honvédőink” úgy látják, hogy szükségessé válik újabb Békemenet megszervezése, akkor „teszik a dolgukat”, erre azonban kizárólag a magánszféra adományaiból költenének.

2023-as programjaikról nem kívánt azonban többet megosztani, mert tart attól, hogy ötleteiket mások elhappolják előlük: „ötleteinket magunk szeretnénk megvalósítani” – írta.

Gáspár Győzike, Fásy Ádám és Semjén Zsolt a legutóbbi, 2022-es békemeneten. A háttérben Bayer Zsolt.
„Alapítványunk töretlenül a keresztény, nemzeti, haladó-konzervatív ideológia képviselője.” Gáspár Győzike, Fásy Ádám és Semjén Zsolt a legutóbbi, 2022-es békemeneten. A háttérben Bayer Zsolt.

gulyáscsek ernő vs. a keresztény konzervatív MSZMP-sek

Csizmadia László levele végére még egy kis kommunistázás is belefért: azt írta lapunk nevét nemecseki csupa kis betűvel írva, hogy:

„Reményeim szerint a »gulyáságyú« nem a gulyás-kommunizmus útját követi, az akkori média-rabságot magára vállalva azt levetkőzi és valódi függetlenséget bizonyít.”

Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy Schiffer András, az LMP egykori elnöke 2017-ben arról beszélt, hogy „nem feltehetően, hanem igazából” a CÖF mindkét vezetője egykor MSZMP-tag volt.

…hallgatva, mint megannyi puszta sir

Arra, hogy pontosan mire tervezik költeni a Fidesz pártalapítványától hozzájuk eljutott összeget, nem válaszolt a CÖF vezetője, mint ahogy azt firtató kérdésünkre sem reagált, hogy mit gondol, mivel érdemelték ki, hogy messze a legnagyobb összeget ők kapták tőlük. (Cikkünk végén Csizmadia László teljes levelét közzétesszük.)

 

 

CÖF-taxidermia

Tizenhat nappal a CÖF-CÖKA számára 70 milliót jelentő pártalapítványidöntést követően tett közzé egy videót CÖF TV elnevezésű YouTube-csatornáján a szervezet „Ki vagyunk tömve?” címmel.

Ebben Csizmadia László és ifj. Tóth György riporter egy Szerencsejáték Zrt. embléma alatt társalogva arról beszél, hogy „az ellenfelek, az ellenség oldaláról” olyan vélemények hangoznak el, „hogy könnyű ám ugatni a CÖF-nek, amely álcivil szervezetet kitömi a kormány pénzzel”. A CÖF elnöke ugyanitt azt mondja, hogy az „álcivil” CÖF legalább kétharmadot képvisel az országgyűlési arányok alapján.

Az állami vállalatoktól nem közpénz érkezik

Csizmadia a beszélgetésben vitatja, hogy állami pénzek volnának az állami vállalatoktól hozzájuk befolyó támogatások. A CÖF elnök szerint a kormány mint tulajdonos elvárja a Szerencsejáték Zrt.-től, az MVM-től és Mészáros Lőrinctől (!), hogy tegyék be az állami költségvetésbe anyereségüket.

Ahhoz pedig, hogy nyereséget lehessen elérni az állami cégeknek – itt Csizmadia László kiemelte a Szerencsejáték Zrt.-t – olyan szervezeteket kell megkeresnie, amelyeknek az előadásain, rendezvényein látszik az emblémájuk, így az ezeken résztvevők

„látják, hogy van egy sponzoráció”. [sic!]

A CÖF vezetője szerint ez nem adomány, hanem a sporttámogatáshoz hasonló sponzoráció (sic!). Ezen cégek bevételeit a békemenet résztvevői is tudják növelni. (Itt érdemes megjegyezni, hogy lapunknak nyilatkozva és az idézett videóban is Csizmadia László azt állította, hogy a békemenetekre a Fidesz pártalapítványától származó támogatásból nem költenek, azaz ott elvileg nem is jelenik meg az őket támogató állami cégek logója.)

Csizmadia a diskurzus végén, mintegy konklúzióként azt is kimondta, hogy azon vállalatoknak, amelyek

„a gazdaságban jól élnek kutya kötelességük, hogy azon alapítványokat és egyesületeket támogassák, amelyek közvetve – a kormány intézkedései mellett – ezt a lehetőséget megteremtették számukra”.

A Mini Feri-krach

Az utolsó elérhető, 2021-es éves beszámolója alapján a CÖKA közel évi félmilliárd forinthoz jutott támogatásból. Ennek az egészen pontosan 489.122.000 Ft-nak a 86%-át, 422.760.000 Ft -ot „adományként”könyvelt el az alapítvány, az SZJA egy százalékából származó bevételük pedig ehhez képest egészen megdöbbentően alacsony, csupán 1,3 millió forint, a teljes bevétel 0,27%-a.

E ponton érdemes felidézni, hogy Csizmadia László úgy nyilatkozott lapunknak, hogy „támogatásaik »meghatározó része« a magánszférából érkezik”. A beszámolóhoz csatolt közhasznúsági jelentésükben erről azt írja Csizmadia László elnök, hogy

„munkánkhoz jelentősen hozzájárult támogatóink 1%-os személyi jövedelemadója, valamint bankszámlánkra folyamatosan érkeztek kisebb és nagyobb összegű egyéni támogatások. Az SZPMA-tól, magántársaságoktól, egyéni támogatóinktól kapott adományok elszámolása törvényi előírások szerint történt csakúgy, mint a Szerencsejáték Zrt-vel és az MFB-vel kötött szponzorálási szerződés mindkét fél részéről történő maradéktalan teljesítése”.

Ezen felül vállalkozási tevékenységből is származott 68 millió forintbevételük ez évben. A Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány által alapított vállalkozás, a Márki-Zay Pétert „Mini Feriként”, 100% Gyurcsányként ábrázoló plakátokat kihelyeztető viszont óriási pénzügyi bukást könyvelhetett el ezen, utolsó megismerhető évében. 32 millió forintos bevétel mellett ennek négyszeresét, több mint 120 millió forint veszteséget, közel -400%-os árbevétel-arányos eredményt ért el.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…