2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
ZOO HÍREK – még több csikó és Áloméj a Miskolci Állatkertben

ZOO HÍREK – még több csikó és Áloméj a Miskolci Állatkertben

ZOO HÍREK – még több csikó és Áloméj a Miskolci ÁllatkertbenA már egyhónapos kétpúpú tevecsikó születését követően pár nappal egy másik tevefélénél, ill. az elmúlt héten a kulánoknál (ázsiai vadszamár) is szaporulatnak örülhettek Miskolci Állatkertben. A dél-amerikai lámák gyermekáldása megszokott jelenségnek számít Miskolcon, évről-évre több csikó látható a csoportban, azonban a néhány éve megújult kulán csapatban most első alkalommal jött világra csikó. A láma (Lama glama) a dél-amerikai indiánok egyik legfontosabb háziállata, melyet mintegy 4500 évvel ezelőtt háziasították a vadon élő és a Miskolci Állatkertben is látható guanakóból. Az Andok hegyvonulatának őslakosai elsősorban teherhordásra használták, illetve használják kis mértékben mind a mai napig. Ezen kívül azonban gyakorlatilag mindenét felhasználják, így a szőrméjét, a tejét, a bőrét, a húsát, de még a csontját és trágyáját is.

ZOO HÍREK – még több csikó és Áloméj a Miskolci ÁllatkertbenA most született, szürke színű lámacsikó mintegy 11 hónapos vemhesség után látta meg a napvilágot, a patásokra jellemző módon igen fejletten. Így alig fél órával a születése után már próbálkozott a lábra állással, néhány napot követően pedig már vígan nyargalászott a kifutóban. Anyja, a Szegedi Vadasparkból 2003-ban érkezett, hétéves állat jó anyának bizonyul, így miután a csapat többi tagja is szemügyre vette az újszülöttet, hozzálátott a gondos nevelgetéséhez. Az újszülöttel az állatkert lámacsapata hattagúra bővült, akiket a Tanyaház közelében kialakított kifutójukban láthatnak a látogatók.

A legifjabb jövevény a kulánok vagy más néven ázsiai vadszamarak (Equus hemionus kulan) kifutójában látható. A csikó az elmúlt hétvégén született, láthatóan jó egészségnek örvend a nem éppen nyári időjárás ellenére is.

ZOO HÍREK – még több csikó és Áloméj a Miskolci ÁllatkertbenA kulán Közép-Ázsiában élő vad szamárfaj, mely a házi szamárnál valamivel kisebb termetű, de formásabb lóféle. A kulán a száraz puszták, mongol sztyeppék állata, de jól bírja a magashegységek ritka levegőjét, vagy épp a síkságok porfelhőit, téli rideg szeleit, viharait is. Elterjedését egyetlen tényező – az ember korlátozza, hiszen a pásztorok és a nomádok vándorlása negatív hatással van a kulánok megjelenésére is, emellett sajnos a vadászok mohósága is veszélyezteti a fajt. A félszamaraknak több alfaja létezik előfordulási területenként, azonban sajnos valamennyi képviselőjét a kihalás fenyegeti. Az állatkertek világszerte összefogtak annak érdekében, hogy ezeket az állatokat megmentsék a kipusztulástól. Az európai állatkertek közül a Berlin-Friedrichsfeld-i Állatpark rendelkezik a legnagyobbb félszamár állománnyal.

2010. június 4-én a Miskolci Állatkert rövidített nyitvatartássalüzemel. Péntek délután a már évek óta megrendezésre kerülő DREAMNIGHT – ÁLOMÉJ AZ ÁLLATKERTBEN elnevezésű rendezvénynek ad helyet az állatkert, melyre sérült és beteg gyermekeket hívott meg előzetesen a miskolci Gyermekegészségügyi Központ és a Tüskevár Iskola és Óvoda közreműködésével. A látogatóknak e napon 16:00 óráig kell elhagyniuk a parkot, melynek kapcsán ezúton is a látogatók megértését kérik a program szervezői.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…