2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Szarvasköi Öko-Park® Túra

a “KÖRNYEZETTUDATOS  SPORTÉRT” 2010. május 15.

A SZARVASKŐI ÖKO-PARK® TÚRÁT 2010. május 15-én harmadik alkalommal rendezzük meg, azzal a céllal, hogy az Észak-magyarországi régió turisztikai, kulturális fejlődését, a saját élményen alapuló környezettudatos gondolkodás kialakulását, a természetjárást előmozdítsuk. A túrát minden természetet kedvelő érdeklődő számára, szervezett keretek között kívánjuk elérhetővé tenni.

A túra megrendezésére 10, 25, 50, 70 km-es nappali gyalogos távokon, illetve 35 km-es terep és 70, 110 km-es országúti kerékpáros távokon kerül sor. Este 20.00 órakor indítjuk 15 km-es éjszakai túránkat, melyet ajánlunk mindenkinek, akik éreznek magunkban kellő kitartást és bátorságot. A legkitartóbbak a 70 km-es távot, ily módon 85 km-re egészíthetik ki.

 

A rendezvényünk több települést és a Bükk-hegység számtalan csodás látnivalóját öleli fel. A túraverseny kiinduló és végpontja a szarvaskői Öko-Park Panzió, Kemping és Kalandpark.

Szarvaskő Egertől 10 km-re fekszik, személygépkocsival a 25-ös főúton, illetve autóbusszal és vasúttal is egyaránt jól megközelíthető.

A településen a panzió és kemping mellett turistaszálló és több falusi vendéglátóhely is működik, melyek szálláslehetőséget biztosítanak az ide érkezőknek.

 

A rendezvény napján az Öko-Park® területén felállított rajthely reggel 6.00 órától 12.00 óráig fog nyitva tartani, az egyes távoknak megfelelően. Az indulók részletes leírást kapnak az útvonalról, kitérve abban a természeti látnivalókra, illetve a kulturális értékekre, melyeket a túra során módjukban áll megtekinteni. A megadott útvonalak több ellenőrző pontot érintenek, ahol frissítőt, gyümölcsöt, élelmet, csokoládét biztosítunk. A rajt egyben a cél is, így minden résztvevőt idevárunk vissza, ahol kívánság szerint meleg étkezést biztosítunk.

A túra különlegessége, hogy a résztvevők számára a Bükk nyújtotta természeti kincsek mellett, több kulturális látnivaló megtekintését is lehetővé teszi. A természeti kincsek között mindenképpen meg kell említeni a Bükk köveit, melyeket a túra érint, illetve az Őserdőt, mely mellett az útvonal elhalad, de említést érdemelnek az itt található védett növények is. Kulturális látnivalók például a Szarvaskői várrom, mely valamikor Eger elővára volt, a Gilitka kápolna, a Bélháromkúti Apátság, a Szilvásvárad fölött található Mária bánya – melyből többek között a vasércet Fazola Henrik műhelyébe szállították, Szilvásváradon a Szabadtéri Erdei Múzeum, vagy az Istállós-kői Ősemberbarlang. A leírtak mellett fontos részlet az is, hogy az útvonal egy része az Országos Kék Túra útvonalát érinti, így ennek egy szakasza is teljesíthető. A helység, illetve a régió egyik jelentős vonzereje a csodálatos környezet. Szeretnénk az ideérkezők számára a kultúrtörténeti és turisztikai nevezetességeket, és látnivalókat megmutatni, felhívni a figyelmet azokra a csodákra, amelyek csak gyalogosan közelíthetők meg, ezzel is hozzájárulva a természetjárás népszerűsítéséhez.

 

A túrát egyedivé teszi, hogy minden érdeklődő számára – akár versenyző, akár kísérő – komplex, egész napos aktív szabadidő eltöltésére alkalmas programot kínálunk. Itt kell megemlítenem a falmászást, sziklamászást, kalandpark, illetve az érintett emlékhelyek ismertetését célzó programot. A túra kísérő programjai mindenki számára lehetőséget biztosítanak arra, hogy próbára tegye magát, illetve ismereteit bővíthesse. A legkisebbeknek pedig a fajátszótér, illetve más kültéri játékok biztosítanak szórakozási lehetőséget.

A túra megrendezésével egyik jelentős célunk a természetvédelem, a környezettudatos, felelős gondolkodás kialakítása, terjesztése. Ezért természetesen mindent megteszünk azért, hogy környezetünket rendezvényünkkel ne károsítsuk.

A célban a résztvevők rendezett körülmények között tudnak étkezni, pihenni, esetleg tisztálkodni – abban az esetben is, ha nem maradnak éjszakára.

 

Programunkra a környezettel harmóniát kereső családokat, egyéneket várjuk, az ország minden területéről. A célcsoport tagjai közé kerültek továbbá a különböző iskolás csoportok, az általánostól a főiskolás korosztályig. Az általános iskolásokra külön hangsúlyt fektetünk, hiszen náluk bír legnagyobb jelentősséggel az általunk nyújtott minta, ezért az iskolák között külön versenyt hirdetünk. A versenyben minden iskola részt vesz, aki képviselteti magát. Minden tanuló, szülő, pedagógus 1 pontot ér – útvonaltól és szakágtól függetlenül -, a legnagyobb számban képviselt iskola nyeri el egy év időtartamra vándorserlegünket.

Bízzunk abban, hogy sokakban sikerül felkelteni az érdeklődést, és programjainkkal hozzájárulhatunk ahhoz, hogy minden résztvevő egyén, család jól érezze magát; szülők, gyermekek és pedagógusok együtt tölthessenek el egy élményekben gazdag, vidám napot a természetben, a természetért.

 

Kiemelt célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a sport és a környezetvédelem kapcsolatára , bevonjuk a résztvevőket és a kísérőket az ÖKO-PARK TELJESÍTMÉNYTÚRA  KÖRNYEZETTUDATOS LEBONYOLÍTÁSÁBA és ezáltal MINÉL KISEBB ÖKOLÓGIAI-LÁBNYOMOT HAGYJANAK maguk után!

 

A teljesítménytúrán a résztvevők  és a szervezők  KÖZÖS   NYILATKOZATOT  FOGADNAK el, melyben elkötelezettségüket fejezik ki a KÖRNYEZETTUDATOS  ÉLETVITEL  IRÁNT és javasolják MÁS SPORTESEMÉNYEK  HASONLÓ ELKÖTELEZETTSÉGGEL TÖRTÉNŐ  LEBONYOLÍTÁSÁT is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…