2024. 07. 16. kedd

Valter
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Szarvasbőgési helyzetkép az ÉSZAKERDŐ Zrt. vadászterületeiről

Érdekes képet mutat eddig az idei szarvasbőgés. Ahogy beléptünk szeptember hónapba, az első héten – az ilyenkor szokásos utolsó egyeztetések, előkészületek után – vártuk, hogy az erdészetek mikor számolnak be arról, hogy ELKEZDŐDÖTT…., megszólaltak az első bikák.

Az Északi-középhegység Borsod-Abaúj-Zemplén megyei részén elszórtan lévő hegyvidéki vadászterületeinken (Bükk, Aggteleki karszt, Zemplén) jellemzően szeptember 8.-a és 10.-e körül szoktak az első érdemi jelentések befutni a bőgés beindulásáról. Az úgynevezett java bőgés 15. és 25. között a megszokott. Az idén jött 10.-e, semmi hang. Vártunk. 15.-e, … még mindig semmi. Jönnek az első csoportok. Égtek a telefonok: „Nálatok megy már? Nálunk csend van… Szóval nálatok is.”

Nagyon nehezen indult, akkor is hol bőgtek, hol nem. Most itt van október eleje, a csoportok zöme elment. A szokásoktól eltérően, néhányan üres kézzel távoztak. Az elmúlt évek átlagánál kevesebb bika került terítékre. A vadászati hatóság tájékoztatása szerint a megyei helyzetkép is hasonló. Az idei szezon (eddigi) pozitívuma, hogy több nagyobb bika is terítékre került. A Délbükki területen egy 9 kilogramm, míg a Hegyaljai (Zemplén) egy 10 kilogramm körüli bikának örülhetett elejtő és vadásztató egyaránt.

Az eddigi tapasztalatok alapján várhatóan az október 18-án, a Senyői Vadászház környezetében megtartandó „Trófeamustrán” kevesebb trófea társaságában vonhatjuk le az idei szezon tanulságait. Emellett viszont több olyan trófea is lesz, mely méltón képviselheti a társaságunk vadászterületein folyó szarvas-gazdálkodást.

Szentléleki Tibor


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…