2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
Szaporulat a miskolci guanakóknál

Szaporulat a miskolci guanakóknál

Szaporulat a miskolci guanakóknálA teveféléknek négy képviselője él Dél-Amerikában: két vadon élő és két háziasított. Közülük a guanakót és a lámát láthatják állatkertünk látogatói. A Miskolci Állatkert guanakó-csapata tavaly vehette birtokba új kifutóját, melyet – természetes élőhelyükhöz hasonlóan – nandukkal és nagy marákkal osztanak meg. Az eddig hat egyedből álló csapat létszáma most tovább gyarapodott: egy hónappal ezelőtt egy kis csődörcsikó jött a világra.

A guanakókat korábban, a spanyol hódítások idején húsukért és szőrükért is vadászták őket, szerencsére ez azonban mára nem jellemző, mivel a guanakóból háziasított lámákat éppen ezért – valamint teherhordásra – tenyésztik. Élőhelyük elvesztése azonban ma is veszélyt jelent rájuk, és az Andok legmagasabb, nehezen megközelíthető területeire szorulnak vissza.

Mivel a guanakók családi csoportokban élnek, amelyek néhány nőstényből és utódaikból állnak, élükön pedig egy kifejlett hím áll, így a kis csődörcsikó várhatóan fél-egyéves koráig maradhat a Miskolci Állatkertben, utána új helyet kell számára találni egy másik állatkertben, mielőtt apja megpróbálná elűzni. Egyelőre azonban még anyja gondosan óvja, nevelgeti, a csikó pedig nagyokat nyargalászik és porfürdőzik a kifutóban.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…