2024. 09. 28. szombat

Vencel
1 EUR 397 HUF
1 GBP 476 HUF
Kezdőlap » Szaporulat a miskolci guanakóknál
Szaporulat a miskolci guanakóknál

Szaporulat a miskolci guanakóknál

Szaporulat a miskolci guanakóknálA teveféléknek négy képviselője él Dél-Amerikában: két vadon élő és két háziasított. Közülük a guanakót és a lámát láthatják állatkertünk látogatói. A Miskolci Állatkert guanakó-csapata tavaly vehette birtokba új kifutóját, melyet – természetes élőhelyükhöz hasonlóan – nandukkal és nagy marákkal osztanak meg. Az eddig hat egyedből álló csapat létszáma most tovább gyarapodott: egy hónappal ezelőtt egy kis csődörcsikó jött a világra.

A guanakókat korábban, a spanyol hódítások idején húsukért és szőrükért is vadászták őket, szerencsére ez azonban mára nem jellemző, mivel a guanakóból háziasított lámákat éppen ezért – valamint teherhordásra – tenyésztik. Élőhelyük elvesztése azonban ma is veszélyt jelent rájuk, és az Andok legmagasabb, nehezen megközelíthető területeire szorulnak vissza.

Mivel a guanakók családi csoportokban élnek, amelyek néhány nőstényből és utódaikból állnak, élükön pedig egy kifejlett hím áll, így a kis csődörcsikó várhatóan fél-egyéves koráig maradhat a Miskolci Állatkertben, utána új helyet kell számára találni egy másik állatkertben, mielőtt apja megpróbálná elűzni. Egyelőre azonban még anyja gondosan óvja, nevelgeti, a csikó pedig nagyokat nyargalászik és porfürdőzik a kifutóban.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A tökéletes piros rúzs nyomában
A rúzsok világában a piros az örök klasszikus. Ugyanúgy tud ünnepélyes és különleges lenni, megbújhat a mindennapok tökéletes kiegészítőjeként a táská…