2022. 05. 26. csütörtök

Evelin, Fülöp
1 EUR 392 HUF
1 GBP 460 HUF

“Több bioélelmiszert, kevesebb vegyszert!”

“Ne csak a nagygazdágat támogassák! ”
“TÖBB FIGYELMET ÉS TÁMOGATÁST A KISTERMELŐKNEK ÉS ŐSTERMELŐKNEK!”
“Segítsék elő, hogy HELYBŐL, HELYIT vásárolhassak!”

“BIZTONSÁGOS ÉLELMISZEREKKEL SZERETNÉM ELLÁTNI A CSALÁDOMAT! ”
Ezeket az üzeneteket küldik a miskolciak is a novemberi uniós agrárminiszteri csúcs döntéshozóinak. Az üzenetek egyértelműen jelzik, változást szeretnénk. Szeretnénk, ha kistermelők, őstermelők is részesülhetnének a nagykalapból, szeretnénk, ha megbízhatóbb, és egészségesebb élelmiszerekhez juthatnánk helyből, helyi gazdáktól. Ugyanis a jelenlegi nagyüzemi mezőgazdasági technológiák, a magas hozamú növényfajták, a mezőgazdasági vegyszerek, műtrágyák és a gépesítés, főleg a nagybirtokosok és a multinacionális cégek számára hoztak hasznot. A kistermelők, kisvállalkozások, valamint a környezet kárára.
A fenntarthatóság elveinek megfelelő élelemtermelők kiszorítása helyett arra van szükség, hogy a helyi élelmiszereket az élelmiszer-ellátás középpontjába állítsuk azáltal, hogy a kistermelők ellátják a helyi közösségeket ahelyett, hogy a nagyüzemi ellátó láncok kiszorítanák őket. A műtrágyákkal és növényvédő szerekkel monokultúrában termelő nagyüzemek helyett fenntartható, helyreállító gazdálkodási rendszereket támogasson az Európai Unió, amelyek növelik a kistermelő gazdák jóllétét, sokféleséget teremtenek, hogy az élelemtermelést a változásokkal és a megjósolhatatlan éghajlattal szemben ellenállóvá tegyék, és hogy elegendő élelmet tudjanak termelni, miközben előmozdítják a biológiai sokféleséget.
Az Ökológiai Intézet Alapítvány csatlakozott a nemzetközi „Good food good farming” – Egészséges étel helyi gazdáktól nemzetközi kampányhoz. Az elmúlt héten a Miskolci Termelői Napon számos, a helyi termelést bátorító programmal jelentünk meg (terménybemutató, fotópályázat, stb.): https://www.facebook.com/pg/OkologiaiIntezetAlapitvany/photos/?tab=album&album_id=2381185915229956 Október 27-én, szombaton pedig számos európai országban rendezett akciónaphoz csatlakoztunk azzal a céllal, hogy az EU agrárpolitikája, az intenzív, kizárólag nagyüzemi gazdálkodás helyett, a kistermelőket és a vidéki megélhetést is támogassa végre!
A kampány hazai tevékenységeit a Magyar Természetvédők Szövetsége koordinálja. Miskolcon a borongós, esős időjárás ellenére, az Ökológiai Intézet Alapítvány a „Good food good farming” – Egészséges étel helyi gazdáktól kampányhoz az „Én kis kertet kerteltem fotópályázat” alkotásainak bemutatásával, öko-termesztési tanácsadással, ingyenes kiadványok terjesztésével, gyermek foglalkoztatóval csatlakozott.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum