2023. 03. 26. vasárnap

Emánuel
1 EUR 387 HUF
1 GBP 440 HUF

Passzold vissza Tesó!

Tegyünk együtt a csimpánzok és gorillák megmentésért! Hozd el a használaton kívüli mobiltelefonod a Miskolci Állatkert és Kultúrpark területén található gyűjtődobozba!

A Miskolci Állatkert és Kultúrpark is csatlakozott a Jane Goodall Intézet kampányához, amely a használaton kívüli mobiltelefonok összegyűjtését célozza meg. Ezek a készülékek többnyire évekig lapulnak egy-egy fiók mélyén vagy a lakás valamely rejtett zugában, ezután pedig kidobásra kerülnek.

A mobiltelefonok újrahasznosítási célból kerülnek összegyűjtésre, az újrahasznosítást egy magyar cég, az Inter-Metal Recycling Kft. zárt láncon keresztül végzi.

Miért fontos ez?

A készülékek előállításához egy ritka ércre, a koltánra van szükség. Ebből nyerik a kondenzátorok bevonásához használt tantál nevű fémet, így az megtalálható a mobiltelefonokban, táblagépekben, laptopokban és GPS készülékekben is.

A világ koltán készletének nagy része Afrikában található, ugyanott, ahol a csimpánzok, bonobók, hegyi gorillák és Grauer gorillák élnek. Élőhelyüket drasztikusan megváltoztatja a bányászat, az erdők területe jelentősen csökken. A bányák nagyrésze illegális, az ott dolgozók is veszélyben is vannak.

2018-ban a világon 5 milliárd készülék jutott, 7,6 milliárd emberre. Ez a szám várhatóan növekedni fog, ezzel együtt egyre nagyobb lesz a koltán igény is. Ha újrahasznosítják a mobiltelefonokban található fémet, akkor az ércek bányászata csökkenni fog.

További információk és érdekességek a témáról: http://janegoodall.hu/mobilkampany.html

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek