2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Összetartás, fenntarthatóság, életképesség

Unokák rendelnek helyi zöldséget a nagyszülőknek a nyertes EU-s projektben
Novemberben ért véget egy, az EIT Climate-KIC, az Unió fenntartható gazdaságot támogató legnagyobb alapja által finanszírozott pályázat.

A kiírás során a szervezők olyan, lehetőleg határon átnyúló projekteket, ötleteket, lokális szerveződéseket kerestek a CEE Community Lab keretein belül, amelyek nemcsak segítenek a fenntartható fejlődési célok megvalósításában, de jobbá, könnyebbé is teszik az érintett területen élők mindennapjait.

Az érintett terület ezúttal Bulgária és Románia szomszédos, gyakorlatilag legszegényebb régiói, a résztvevők pedig az ott élő, egyre idősebb népesség. A területre jellemző, hogy a fiatalok máshol keresik a boldogulásukat, akár más városokban, akár külföldön, míg a helyben maradók fiatalok és idősebbek, szülők és nagyszülők gyakran munka nélkül, rossz körülmények között élnek.

A 20 ezer euróval támogatott projekt lényege, hogy határon átnyúló termelőszövetkezetekbe szervezi a helyi lakosok közül azokat, akik tudnak és akarnak a mezőgazdasági termelésben dolgozni, és összeköti őket azokkal a helyi termelő vállalkozásokkal, akiknek egyszerre van szüksége munkaerőre és felvevőpiacra is. Az így megtermelt helyi, egészséges élelmiszert aztán szintén a régióban, kiszállított kosarak formájában értékesítik. A napi, vagy igény szerinti gyakorisággal eljuttatott kosarakat pedig a helyi lakosok távolba szakadt, jobb életszínvonalon élő hozzátartozói, gyerekek, unokák rendelik meg szüleik, nagyszüleik számára.

Ezzel a megoldás újra aktiválja – termelőként, vagy a logisztika területén – a még munkaképes helyi lakosokat, támogatja a helyi termelőket, hiszen biztosítja a helyben hiányzó fizetőképes keresletet, és megoldja a helyben, fenntartható körülmények között termelt élelmiszer helyi felhasználását, ezzel is támogatva a fenntartható gazdasági célokat. Emellett olyan helyszínen hívja fel a figyelmet a fenntartható mezőgazdaság lehetőségére, ahol ennek korábban nem volt hagyománya, miközben erősíti a szociális kötelékeket, a generációk közötti kommunikációt is.

A projektben résztvevő termelők vállaltan nagy figyelmet fordítanak a biodiverzitás megőrzésére, a fenntartható talajhasználatra.

Az uniós viszonylatban viszonylag szerénynek nevezhető támogatást a projektet jegyző nemzetközi csapat – egy helyi kertészet vezetője, egy klímaaktivista és egy talajbiológus – arra fordítja, hogy egyfelől kidolgozza a projekt életképes pénzügyi modelljét, másrészt kapcsolatba lépjen a bevonni kívánt csoportokkal helyben és távolabb is.

A résztvevők külön figyelmet fordítanak arra, hogy a létrehozott és dokumentált struktúra és modell később Európa bármely más pontján is alkalmazható legyen.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek