2024. 05. 2. csütörtök

Zsigmond
1 EUR 391 HUF
1 GBP 457 HUF

Megérkezett négyezer fácán

Adományokból is pótolják az árvízkárosult területek vadállományát

Négyezer riadt, fiatal fácán érkezett ma reggel Taktaharkányba, Szabó Ferenc barbacsi fácántenyésztő teherautóján. A ládákban hosszú utat megtett szárnyasok nem is gondolták volna, hogy milyen csodálatos,védett környezetbe kerülnek néhány órán belül.

 

 

Szatmári Gyula, a Taktaharkányi Vadásztársaság elnöke mutatja, hogy mintegy 900 négyzetméteres területet kerítettek hálóval körbe, ahol természetes helyet alakítottak ki, védett etetőket építettek, s itt két hónapig védik és gondozzák majd az állományt. Erre nemcsak azért van szükség, hogy a fiatal fácánok megerősödjenek, hiszen vitaminokat, élelmet kapnak, hanem azért is, hogy a ragadozóktól védjék őket. Most a megérkezésük után egyenként a vadászok levágják a jobb szárnytollukat, hogy ne tudjanak kiröpülni, s amikorra eltelik a két hónap megerősödve kiengedjük őket a területre.

 

 

 

– Az árvíz, belvíz  borította területeken a vadállomány is súlyos károkat szenvedett el, s egyes vadgazdák kilátástalan helyzetbe kerültek.Az apróvadállományt érte a legnagyobb kár. A becslések szerint megyénkben a szaporulattal együttesen kb. 5-6000 fácán, 1500-2000 mezei nyúl, 50-60 fogoly, a nagyvadak közül pedig 7-800 őz és 140-150 darab vaddisznó és szarvas eshetett áldozatul az áradásnak – mondja Dr.Székely László, az Észak-magyarországi Vadászszövetség elnöke.- Úgy döntöttünk, hogy vadászati önkorlátozás mellett így élő vad telepítéssel és takarmánnyal segíthetjük a vadásztársaságokat. Az Észak-magyarországi Vadászszövetség, a Vadászkamara területi szervezete,az Országos Kamara, az Országos Vadászati Védegylettől és a Hungaro Jagd Kft. szállt be ebbe az akcióba, s így mintegy három millió forint értékben vásároltunk előnevelt fácánt, amelyet a vadásztársaságok szakszerű utógondozás mellett adnak vissza majd a természetnek.

Kép és szöveg:Orosz B.Erika

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Nem létező áru
Több mint harmincmillió forint kárt okoztak azok a hamis termékek, amiket a legális áruk között találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési I…